Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
13. července 2023 18:34
Čas čtení 1:48

Video: Bereme si naše moře zpátky. Tyto kalifornské vydry shazují surfaře, kradou jejich prkna a chytají jejich vlny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Bereme si naše moře zpátky. Tyto kalifornské vydry shazují surfaře, kradou jejich prkna a chytají jejich vlny
Zdroj: Twitter/@NativeSantaCruz

Vydry v americké Kalifornii se v posledních dnech vyznačují zvláštním, agresivním chováním a útoky na surfaře. Na sítích se šíří záběry, kde hryžou surfařská prkna, nebo se na nich dokonce samy plaví. Experti pro toto neobvyklé chování nemají vysvětlení.

V posledních týdnech sdílí Mark Woodward, fotograf, který je na Twitteru a Instagramu známý pod přezdívkou Native Santa Cruz, fotografie a videa vyder mořských, které surfují na zabavených prknech lidských majitelů. 

13. července 2023 16:47 Čas čtení 0:57 Česká stopa u Barbie doma. Jaké růžové doplňky z filmu pochází od nás? Česká stopa u Barbie doma. Jaké růžové doplňky z filmu pochází od nás?

Podle Guardianu jsou úřady zvláště znepokojeny jedním zvířetem, označovaným číslem 841, které zaútočilo opakovaně. Na videu je vidět, jak neúnavně zakusuje prkno, ze kterého vyštvalo surfaře. 

Nebezpečnou vydru budou muset úřady přemístit

Odborníci zabývající se divokou zvěří stále nemají jasné vysvětlení pro chování pětileté vydry, ale tvrdí, že pracují na jejím nalezení, odchytu a případném přemístění.

I když videa a fotografie na sítích vyvolaly spíše pobavení a vtipy o tom, že se vydra pouze snaží vydobýt si svůj vodní domov zpět, Americká služba pro ochranu ryb a divoké přírody varuje, že její chování je velmi neobvyklé a ohrožuje lidi i zvířata. Fotograf Woodward to vidí podobně. „Může to vypadat roztomile a vtipně, ale začíná to být nebezpečné a obávám se, že tato vydra, která se asi narodila v zajetí a byla vypuštěna, když byla dost stará, bude muset být odchycena a žít v rezervaci,“ napsal na Twitter s fotografií vydry 841, jak sedí na surfovém prkně.

Federální a státní úřady pro ryby a divokou zvěř tvrdí, že jsou si vědomy agresivních sklonů vydry a spolupracují s akváriem v Monterey Bay na nalezení zvířete. Nevědí, co způsobilo, že mořský savec s číslem 841 útočí na lidi, ale v e-mailovém prohlášení Guardianu uvedli, že tento typ agresivního chování u samic vydry může být spojen s hormonálními výkyvy nebo krmením lidmi.


„Ačkoli nebyly potvrzeny žádné zprávy o zranění, kvůli velmi neobvyklému chování této vydry, kajakáři, surfaři a další, kteří se v této oblasti rekreují, by se k vydře neměli přibližovat ani podporovat její interakce,“ uvedl úřad v prohlášení.

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

Vydry mořské, jimž se také říká kalani, žily podél většiny severoamerického pobřeží, od Aljašky po Kalifornii. Měří až 120 centimetrů a největší samci mohou vážit až sedmdesát kilogramů. V současné době už byly vytlačeny z 87 procent svého původního území. Tito živočichové jsou také vysoce inteligentní, používají kamenné nástroje k rozbíjení lastur měkkýšů.

Domů
Sdílet
Diskuse