Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
14. července 2023 15:34
Čas čtení 0:41

Video: V Chorvatsku vypukl rozsáhlý lesní požár, hasiči zachraňovali i české turisty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: V Chorvatsku vypukl rozsáhlý lesní požár, hasiči zachraňovali i české turisty
Zdroj: Screenshot/Twitter/@kobfud

Extrémní teploty na jihu Evropy zapříčinily rozsáhlý lesní požár, který vypukl nedaleko chorvatského letoviska Primošten v Dalmácii. Hasiči s ním bojovali téměř celý čtvrtek i v noci na pátek.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu až v pátek nad ránem. Na místě zasahovaly všechny dostupné hasičské jednotky, tedy více než 150 hasičů. S hašením pomáhalo i chorvatské letectvo. „Situace už je (v pátek) ráno mnohem lepší. Není tam už žádný otevřený oheň, pracujeme na dohašování,“ uvedl velitel zásahu Darko Dukić.

Požár se podařilo udržet pod kontrolou tak, aby se nerozšířil do obydlených oblastí. „Některé objekty jsou v bezprostředním ohrožení a na jejich obranu jsou nasazeni hasiči. Elektřina v přilehlých obcích je vypnutá a policie reguluje dopravu na blízkém úseku jadranské magistrály. Příjezdové cesty do oblasti jsou uzavřené,“ informoval ve čtvrtek velitel místního sboru hasičů Volimir Miloševič.

14. července 2023 14:35 Čas čtení 0:49 O víkendu bude až 38 stupňů. V tento den raději nevycházej, radí meteorologové O víkendu bude až 38 stupňů. V tento den raději nevycházej, radí meteorologové

I přesto museli být evakuováni někteří turisté. Z jednoho z domů, které požár ohrožoval, hasiči zachránili dvě ženy a dvě děti z Česka a Slovenska. „Děti plakaly, ženy byly v šoku. Majitel apartmánu nebyl doma, ale zavolal nám, abychom tam přijeli, protože (turisté) se zřejmě nedokázali dostat ven,“ uvedl hasič Mario Jozić, který turisty zachránil. 

Domů
Sdílet
Diskuse