Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek ČTK
15. července 2023 18:42
Čas čtení 0:57

Česko dnes zažilo nejteplejší den roku, bylo více než 38 stupňů. Tropy budou pokračovat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko dnes zažilo nejteplejší den roku, bylo více než 38 stupňů. Tropy budou pokračovat
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Vlna veder nekončí, právě naopak. V Česku padají teplotní rekordy.

Česko v sobotu zažilo dosud nejteplejší den letošního roku. Na několika místech bylo nad 38 stupňů Celsia, nejtepleji v Plzni-Bolevci a Řeži u Prahy, shodně 38,6 stupně. Teplotní maxima pro 15. červenec dnes zaznamenalo téměř sto ze zhruba 160 stanic, kde se měří 30 a více let. Bolevecká teplota je zároveň novým celorepublikovým rekordem pro dnešní den. ČTK to řekla Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

15. července 2023 9:49 Čas čtení 0:56 Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia

Horké a suché počasí do Česka přineslo proudění teplého vzduchu od jihozápadu, které souvisí s tlakovou výší Kerberos nad Středomořím. Teplotní rekordy dnes padaly spíše v Čechách, zejména v severozápadních, středních a západních, na Moravě v menší míře, řekla Odstrčilová.

Dosavadní celorepublikové maximum pro 15. červenec, které teplota naměřená v plzeňském Bolevci překonala, bylo z roku 2007 z Poděbrad. Teploměr tam tehdy ukázal 36,8 stupně Celsia. Teplota z Řeže u Prahy se mezi dlouhodobé rekordy nepočítá, protože tamní stanice měří jen 12 let.

Tropické teploty přinese i neděle. Dle předpovědi ČHMÚ můžeme během neděle v Čechách očekávat až 31 °C, zatímco na Moravě a ve Slezsku 30 až 34 °C. V souvislosti s vedry platí až do odvolání na celém území České republiky výstraha před požáry.

Meteorologové radí v lesích i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, nekouřit a neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Zároveň bychom při vysokých teplotách měli omezit pohyb na přímém slunci a dodržovat pitný režim.

Domů
Sdílet
Diskuse