Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. července 2023 15:25
Čas čtení 1:03

Zemřela zpěvačka a herečka Jane Birkin. Proslavila se provokativním hitem, jmenuje se po ní slavná kabelka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřela zpěvačka a herečka Jane Birkin. Proslavila se provokativním hitem, jmenuje se po ní slavná kabelka
Zdroj: Wiki Commons/volně dostupné

Francouzské umělkyni bylo 76 let.

Ve věku 76 let zemřela francouzská herečka a zpěvačka Jane Birkin. Podle informací deníku Le Parisien byla v neděli nalezena mrtvá ve svém pařížském domě. Zpěvačka nedávno ze zdravotních důvodů zrušila koncerty. Proslavila se mimo jiné tvorbou se svým manželem, kontroverzním francouzským umělcem Sergem Gainsbourgem. 

Ikona 60. a 70. let

„Vždycky jsem byla velkou optimistkou a uvědomuji si, že potřebuji ještě trochu času, abych mohla znovu vystupovat na pódiu a s vámi,“odůvodnila Birkin letos v květnu zdravotní pauzu od koncertování. Koncerty rušila už v roce 2021, kdy prodělala lehkou mrtvici.

Narodila se v roce 1946 v Londýně. Koncem 60. let se přestěhovala do Francie a své hity zpívala ve francouzštině, zachovala si ale nezaměnitelný britský přízvuk. Po prvním manželství se skladatelem Johnem Barrym, s nímž měla dceru Kate (zemřela v roce 2013), se seznámila se Sergem Gainsbourgem. Společně tvořili kultovní pár a mimo jiné nazpívali provokativní duet se sexuálním podtextem Je t'aime moi non plus.

V roce 1971 se páru narodila dcera Charlotte, dnes rovněž významná herečka a zpěvačka, která se objevila ve snímcích Antikrist nebo Nymfomanka. Manželství Birkin a Gainsbourga se po dvanácti letech rozpadlo, zůstali ale přátelé a Gainsbourg pro svou bývalou ženu stále psal písně. V letech 1980 až 1992 žila Birkin s filmovým režisérem Jacquesem Doillonem, s nímž má dceru Lou.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Kromě pěvecké kariéry se proslavila i coby herečka. Mezi její nejslavnější snímky patřily Zvětšenina (1966), Zvíře (1977), Smrt na Nilu (1978) a Zlo pod sluncem (1982). Věnovala se i modelingu a udávala módní trendy. Jane Birkin inspirovala představitele značky Hermès Jeana-Louise Dumase k vytvoření ikonické kabelky, která nese její příjmení. 

Domů
Sdílet
Diskuse