Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
17. července 2023 14:01
Čas čtení 0:35

Rusko stoplo obilnou dohodu. Ovlivní to dovoz do zemí v Africe i na Blízkém východě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko stoplo obilnou dohodu. Ovlivní to dovoz do zemí v Africe i na Blízkém východě
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Kreml v pondělí oznámil, že pozastavuje obilnou dohodu, která by umožnila vývoz obilí z ukrajinských přístavů v Černém moři.

Platnost současné dohody vyprší v pondělí před půlnocí. TASR zprávu převzala z agentury AP.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil pozastavení obilné dohody během konferenčního hovoru s novináři. Dodal, že Rusko se k provádění dohody vrátí, „až budou splněny jeho požadavky týkající se Černého moře“.

17. července 2023 10:00 Čas čtení 0:28 Most na Krym je znovu poškozen, výbuchy na něm zabily dva lidi Most na Krym je znovu poškozen, výbuchy na něm zabily dva lidi

Dohoda, kterou loni spolu s OSN pomohl zprostředkovat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, dosud Ukrajině umožnila vyvézt z černomořských přístavů více než 32 milionů tun obilí a potravin. Velká část směřovala do rozvojových zemí v Africe či na Blízkém východě. Dohoda byla již několikrát prodlužována.

Oznámení o pozastavení černomořské obilné dohody přišlo jen několik hodin poté, co se odehrál útok na Krymský most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym, při kterém zemřely dvě osoby. Za útokem údajně stojí ukrajinské námořnictvo a tajná služba SBU. Ruský politik Sergej Mironov prohlásil, že „po tomto teroristickém útoku by obilná dohoda neměla být prodloužena“, píše list The Guardian.

Domů
Sdílet
Diskuse