Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová ČTK
19. července 2023 15:32
Čas čtení 0:52

STEM: Češi a Češky se dál bojí chudoby. Šetří i dobře zajištění

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
STEM: Češi a Češky se dál bojí chudoby. Šetří i dobře zajištění
Zdroj: Flickr/Jernej Furman/volně k užití

Rostoucí ceny ovlivňují téměř každého z nás. Nedávný průzkum agentury STEM poukázal na to, jak se ekonomické nejistoty promítají do každodenního života Čechů a Češek.

Inflace může vést k obavám, že kvůli ekonomickému vývoji upadnou do chudoby, případně se jim neúměrně sníží životní úroveň. To podle průzkumu agentury STEM pociťuje nadpoloviční většina obyvatel Česka (58 procent). Vysoké ceny mnohé nutí více šetřit, což ve své výpovědi přiznalo 77 procent lidí. 

V meziročním srovnání je jich ale méně. Počet lidí, kteří mají strach z chudoby či neúnosného snížení úrovně, klesl o sedm procentních bodů na 58 procent. Utrácení peněz z uvedeného důvodu pak omezuje o tři procenta lidí méně než před rokem. O průzkumu STEM mezi tisícovkou lidí starších 18 let, který byl proveden v době od 18. do 29. května, informuje agentura ČTK.

Rostoucí ceny nutí šetřit všechny

Ředitel STEM Martin Buchtík se domnívá, že míra obav je do velké míry závislá na příjmové situaci domácnosti. „Čím jsou domácnosti hůře zajištěny, tím jsou jejich obavy z chudoby častější. Zatímco dobře zajištěné osoby se obávají snížení životní úrovně ve 25 procentech případů, mezi špatně zajištěnými a chudými lidmi tuto obavu vyjadřuje de facto každý,“ uvedl Buchtík.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Podle STEM ale i domácnosti, které se považují za dobře zajištěné, nutí zvyšující se ceny, zejména energií, šetřit. V průzkumu to uvedlo 44 procent velmi dobře a solidně zajištěných respondentů. Mezi průměrně zajištěnými šetří podle zjištění STEM 90 procent dotázaných a mezi špatně zajištěnými a chudými obyvateli 95 procent dotázaných.

Domů
Sdílet
Diskuse