Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková ČTK
26. července 2023 13:50
Čas čtení 2:00

Tušl a Čermák jsou vinni. Pronásledovali Kubka a Flegra, dopustili se výtržnictví

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tušl a Čermák jsou vinni. Pronásledovali Kubka a Flegra, dopustili se výtržnictví
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Obvodní soud pro Prahu 8 ve středu shledal vinnými dezinformátory Patrika Tušla, Tomáše Čermáka a Zdeňka Masára. Obžalováni byli z nebezpečného pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka a biologa Jaroslava Flegra a z výtržnictví.

Státní zástupkyně navrhla Patriku Tušlovi za pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví navýšení trestu o půl roku na 21 měsíců vězení.

Pro Tomáše Čermáka, který je s Tušlem obžalovaný z výtržnictví za obtěžování biologa Jaroslava Flegra, další trest nepožaduje. Čermák byl minulý týden pravomocně odsouzen na 5,5 roku za podporu a propagaci terorismu, trest je podle žalobkyně dostatečný.

Obžalobě z výtržnictví jako spolupachatel čelí i Zdeněk Masár, ten jako jediný od soudu dostal podmínku na rok a tři měsíce se zkušební dobou na tři roky. I u něj zahrnuje navrhovaný trest předchozí odsouzení.

Tušl na lékaře Kubka i biologa Flegra čekal před domem i prací

Tušl v době koronavirové pandemie, mezi listopadem 2021 a lednem 2022, čekal na Kubka před domem i před jeho pracovištěm, podle vyšetřovatelů mu například volal i do ordinace.

Podle žalobkyně důkazy prokázaly, že Tušl po dobu několika týdnů pronásledoval Kubka, a to proto, aby z něj vytvořil cíl frustrace pro další lidi. Zveřejnil jeho adresu a byl podle státní zástupkyně srozuměn s tím, že některý z jeho příznivců by mohl na šéfa ČLK i fyzicky zaútočit. Žalobkyně podotkla, že se sice jednání někdy účastnil i Čermák, u něj ale pronásledování nebylo dlouhodobé a soustavné, proto není viněn v tomto bodě obžaloby.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

V druhém bodě obžaloby jsou kromě Tušla viněni i Čermák a Masár. Podle státní zástupkyně v listopadu 2021, tentokrát před Flegrovým domem, pouštěli sirénu, Flegra označovali za vraha a vyzývali ho, aby „jménem zákona upustil od protiprávního jednání“. Vinu všech obžalovaných dokazují především videa, která sami obžalovaní vysílali živě na sociálních sítích.

Tušlova obhájkyně však namítala, že na většině záběrů, které se týkají Kubka, nefiguruje jako hlavní postava Tušl, nýbrž Čermák. Odvolala se také na posudek znalkyně, podle které není možné potvrdit, že na výhrůžných nahrávkách Kubkovi opravdu mluvil Tušl. Skutky popsané v obžalobě podle ní nenaplňují všechny znaky trestného činu nebezpečného pronásledování, zejména podle ní nešlo o dlouhodobé jednání. Podle právničky se Tušl nedopustil trestného činu, ale nechala na soudu, aby zvážil, jestli se jednalo ze strany Tušla o přestupek.

Příznivci dezinformátorů u soudu skandovali a pokřikovali 

Právnička poukázala na jednání příznivců obžalovaných, kteří na chodbě soudu opakovaně skandují či zpívají, a uvedla, že byla rovněž slovně napadena. Řekla, že zatímco jejich jednání není nijak postiženo, Tušl musí být u hlavního líčení v poutech. Proti tomu, že je při jednání spoután, se v závěrečné řeči vymezil i Tušl. Příznivce obžalovaných dnes policie musela vytlačit z chodby před soudní síní.

Tušl odmítl obvinění, že Kubkovi vyhrožoval. Požadoval, aby policie řádně vyšetřila, kdo tak činil. Jde podle něj o exemplární proces, jehož cílem je vystrašit společnost.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Tušl je nyní ve vězení, kde si odpykává 15 měsíců vězení za různé trestné činy, mimo jiné za nenávistné výroky o Ukrajincích a vyhrožování zabitím strážníkovi. Čermákovi minulý týden Vrchní soud v Praze pravomocně potvrdil 5,5 roku vězení za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí vůči politikům zabránili přijetí novely pandemického zákona.

Domů
Sdílet
Diskuse