Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
27. července 2023 9:57
Čas čtení 1:07

V české řece uhynula 2 procenta rybí populace. Jaká je příčina?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V české řece uhynula 2 procenta rybí populace. Jaká je příčina?
Zdroj: TASR/AP

Úhyn ryb nejspíše způsobil nedostatek kyslíku v řece. Jeho příčinou může být vlna veder, která v posledních týdnech sužovala Česko. O otravu se podle odborníků se vší pravděpodobností nejedná.

V řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku uhynuly stovky ryb. Šlo asi o dvě procenta populace v řece. Vzorky, které byly odebrané ve středu, se budou vyhodnocovat několik dní, oznámila mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

„Na řece Odře byl zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně zaznamenán úhyn ryb ve stovkách kusů. Odhadem mohlo dojít k úhynu zhruba dvou procent z celkové populace ryb na řece Odře. V současnosti situace doznívá a uklidňuje se. Bylo odebráno velké množství vzorků, které budou vyhodnocovány v laboratoři státního podniku Povodí Odry. Výsledky mohou být známy do zhruba dvou až tří dnů, některé až do týdne,“přiblížila Vlčková.

26. července 2023 15:30 Čas čtení 1:29 Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku Hoří celá planeta? Zeptali jsme se odbornice na klima na požáry v Řecku

Definitivní příčinu úhynu ryb určí rozbory

Odborníci se ale od počátku domnívají, že ho mohl způsobit nedostatek kyslíku. Mezi uhynulými kusy byly podle Vlčkové všechny druhy ryb, ale ve větší míře i dravé ryby, které jsou náchylnější právě na kyslík.

Podle mluvčí městského úřadu v Bohumíně Jany Končítkové pracovníci povodí ani inspekce nepředpokládají, že by šlo o otravu. Nedostatek kyslíku v řekách může být podle odborníků mimo jiné důsledkem vlny veder, která v Česku panovala v posledních třech týdnech. Kyslík se ve vodě rozpouští tím hůře, čím vyšší je teplota vody. S rostoucí teplotou vody se zároveň zvyšuje i aktivita ryb, důsledkem toho i jejich spotřeba kyslíku.

Místo se bude několik dní monitorovat. O tom, že v řece Odře na české straně hynou ryby, informovala ve středu polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Úhynem se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí i státní podnik Povodí Odry, který vypouštěl vodu z přehrady Šance a částečně také z nádrže Morávka, aby naředil vodu v řece. Případem se zabývá i policie.

Domů
Sdílet
Diskuse