Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
28. července 2023 v 13:47
Čas čtení 0:59

Požáry v Řecku: Situace se zlepšuje a zklidňuje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Situace s lesními požáry, které v Řecku řádí již více než týden, se zlepšuje, oznámila v pátek řecká hasičská služba.

Požáry v Řecku.
Požáry v Řecku. Zdroj: TASR

Zároveň však uvedla, že zůstává v pohotovosti vzhledem k předpovídanému silnému větru, který by mohl plameny opět rozdmýchat, informuje TASR podle zprávy agentury AFP.

Stovky hasičů bojují s plameny na ostrovech Rhodos, Korfu a Euboia a na novém místě v centrální části Řecka. „V současnosti se žádný požár nešíří. Situace se zlepšuje, ale zůstáváme ve střehu, abychom zmírnili probíhající požáry,“ uvedla mluvčí řecké hasičské služby.

23. července 2023 v 13:06 Čas čtení 2:38 Čech evakuovaný z hotelu na Rhodosu pro Refresher: „Nemohli jsme si ani sbalit, šli jsme 8 kilometrů ve 43stupňovém vedru“ Čech evakuovaný z hotelu na Rhodosu pro Refresher: „Nemohli jsme si ani sbalit, šli jsme 8 kilometrů ve 43stupňovém vedru“


Stručně: Co se děje v Řecku 


> Ve čtvrtek bylo lodí evakuováno 130 lidí z městečka Nea Anchialos ve střední části Řecka, kde v důsledku požárů vybuchl muniční sklad. Podle místních médií se požár už podařilo dostat pod kontrolu a obyvatelé se začali vracet do svých domovů. Na několika budovách však výbuch poškodil okna.

> Z různých částí Řecka včetně ostrova Rhodos museli tento týden evakuovat tisíce místních obyvatel a rekreantů. Na Rhodosu proto úřady vyhlásily stav nouze.

> V úterý zahynuli dva piloti letadla, které se podílelo na hašení požárů na Euboie. Dva lidé zahynuli i ve středu při požáru nedaleko průmyslové oblasti přístavního města Volos.

> Podle odhadů Národní observatoře v Aténách (NOA) současné požáry spálily již téměř 50 tisíc hektarů lesa a vegetace. Jejich šíření a vzniku pomohlo mimořádně teplé počasí. Vlna veder trvala přes deset dní a podle některých odborníků byla nejdelší, jakou v Řecku v červenci dosud zaznamenali.

> Teploty nad 40 stupňů Celsia však začaly klesat. Řecký meteorologický ústav (EMY) předpovídá, že teploty by neměly převýšit 37 stupňů Celsia. Očekává se ovšem silný vítr s rychlostí až 60 kilometrů za hodinu.
Domů
Sdílet
Diskuse