Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
29. července 2023 18:55
Čas čtení 0:56

Globální oteplování skončilo, nastala éra globálního varu. Šéf OSN reaguje na nejteplejší červenec v historii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Globální oteplování skončilo, nastala éra globálního varu. Šéf OSN reaguje na nejteplejší červenec v historii
Zdroj: TASR/AP

Lídři musí podle Antónia Guterrese okamžitě jednat.

„Klimatická změna je tady. Je děsivá. A to je jen začátek. Období globálního oteplování skončilo, nastala éra globálního varu,“ uvedl šéf OSN António Guterres. Reagoval na fakt, že letošní červenec se stal nejteplejším měsícem v historii měření. António Guterres naznačil, že extrémně horký červenec je jen předzvěstí toho, jak bude vypadat klima v budoucnosti.

Šéf OSN v souvislosti se současnými intenzivními vedry v rozsáhlých oblastech severní polokoule a s ničivými lesními požáry v jižní Evropě a Kanadě hovořil o „krutém létě“, které je „katastrofou pro celou planetu“.

Přestaňte už váhat

Uvedl, že vědecká obec takové extrémní následky změny klimatu dlouhodobě předpovídala a varovala před nimi. Jediným překvapením je podle něj „rychlost této změny“. Šéf OSN proto apeloval na světové lídry a lídryně, aby už konečně přestali váhat, vymlouvat se a přijali rychlé a dalekosáhlé kroky k ochraně klimatu.


Guterres vyzval rozvinuté země světa, aby se zavázaly dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2040 a rozvíjející se ekonomiky do roku 2050. „Vzduch je nedýchatelný, horka nesnesitelná a úroveň zisků z fosilních paliv a nečinnost v oblasti klimatu jsou nepřijatelné. Lídři musí vést. Už žádné váhání, žádné výmluvy, žádné čekání, než se ostatní pohnou jako první. Na to už prostě není čas.“

Domů
Sdílet
Diskuse