Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
31. července 2023 v 21:19
Čas čtení 1:05

Podvodníci připravili seniora z Liberce o více než 3 miliony korun, na účtu mu nechali jeden dolar

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podvodníci připravili seniora z Liberce o více než 3 miliony korun, na účtu mu nechali jeden dolar
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Dvaasedmdesátiletý senior se kvůli reklamě na internetu rozhodl investovat do kryptoměny. Postupně tak na svůj účet, který se jevil jako investiční, poslal přes tři miliony korun, které skončily v rukou podvodníků. O případu informovala Policie ČR.

Kryptoměny rychle vstoupily do povědomí veřejnosti, i jako vidina snadného zbohatnutí, není však úplně jednoduché se ve světě virtuálních měn zorientovat. Pro podvodníky je pak anonymní platební nástroj ve formě kryptoměn ideální příležitostí k obohacení. 

Podvodníci založí internetovou stránku a vytvoří zajímavou reklamu, kde inzerují možnost rychlého zisku. Neznalý investor bohužel neodhalí, že se jedná o podvod.

Podvodníci se vydávali za poradce a seniora instruovali po telefonu

V červnu loňského roku se zobrazila 72letému muži z Liberce reklama nabízející investování do virtuální měny. Objevila se i přesto, že nikdy žádné takovéto stránky či informace nevyhledával. Zajímavou reklamu rozklikl a vyplnil požadované kontaktní údaje.

Ještě téhož dne se mu ozval z údajné obchodní investiční společnosti člověk, který ho instruoval po telefonu k založení účtu s přehledem vložených investic a první platbě. Tím, že mohl své investice „sledovat“, na něj společnost nepůsobila klamavým dojmem. Přitom mu podvodníci prostřednictvím telefonních hovorů poskytovali falešné informace o fungování investic a navedli ho přes zaslaný odkaz k instalaci programu se vzdáleným přístupem k jeho počítači.

Za rok přišel o tři miliony korun

Platby přes internetové bankovnictví vždy na základě komunikace se svými „poradci“ potvrdil ve svém mobilním telefonu. S mužem komunikovalo několik lidí a postupně tak prostřednictvím vzdáleného přístupu s jeho vědomím proběhlo od loňského června do července letošního roku celkem 21 plateb ve výši 3 109 000 korun.

20. září 2024 v 8:30 Čas čtení 5:11 Dětství plné nepředstavitelné bolesti. Tohle je skutečný příběh bratrů Menendezových Dětství plné nepředstavitelné bolesti. Tohle je skutečný příběh bratrů Menendezových

Ve chvíli, kdy si muž chtěl svou investici ze založeného účtu vybrat, s ním společnost přestala komunikovat a on následnou kontrolou účtu zjistil, že mu na něm zbyl jeden dolar. Podvod pak oznámil policii, v současné době se jím zabývají liberečtí kriminalisté. Pachatelům hrozí v případě dopadení až osmiletý trest odnětí svobody.

Domů
Sdílet
Diskuse