Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
31. července 2023 v 21:19
Čas čtení 1:05

Podvodníci připravili seniora z Liberce o více než 3 miliony korun, na účtu mu nechali jeden dolar

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podvodníci připravili seniora z Liberce o více než 3 miliony korun, na účtu mu nechali jeden dolar
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Dvaasedmdesátiletý senior se kvůli reklamě na internetu rozhodl investovat do kryptoměny. Postupně tak na svůj účet, který se jevil jako investiční, poslal přes tři miliony korun, které skončily v rukou podvodníků. O případu informovala Policie ČR.

Kryptoměny rychle vstoupily do povědomí veřejnosti, i jako vidina snadného zbohatnutí, není však úplně jednoduché se ve světě virtuálních měn zorientovat. Pro podvodníky je pak anonymní platební nástroj ve formě kryptoměn ideální příležitostí k obohacení. 

Podvodníci založí internetovou stránku a vytvoří zajímavou reklamu, kde inzerují možnost rychlého zisku. Neznalý investor bohužel neodhalí, že se jedná o podvod.

Podvodníci se vydávali za poradce a seniora instruovali po telefonu

V červnu loňského roku se zobrazila 72letému muži z Liberce reklama nabízející investování do virtuální měny. Objevila se i přesto, že nikdy žádné takovéto stránky či informace nevyhledával. Zajímavou reklamu rozklikl a vyplnil požadované kontaktní údaje.

Ještě téhož dne se mu ozval z údajné obchodní investiční společnosti člověk, který ho instruoval po telefonu k založení účtu s přehledem vložených investic a první platbě. Tím, že mohl své investice „sledovat“, na něj společnost nepůsobila klamavým dojmem. Přitom mu podvodníci prostřednictvím telefonních hovorů poskytovali falešné informace o fungování investic a navedli ho přes zaslaný odkaz k instalaci programu se vzdáleným přístupem k jeho počítači.

Za rok přišel o tři miliony korun

Platby přes internetové bankovnictví vždy na základě komunikace se svými „poradci“ potvrdil ve svém mobilním telefonu. S mužem komunikovalo několik lidí a postupně tak prostřednictvím vzdáleného přístupu s jeho vědomím proběhlo od loňského června do července letošního roku celkem 21 plateb ve výši 3 109 000 korun.

2. října 2024 v 7:00 Čas čtení 0:30 KVÍZ: Poznáš české true crime filmy a seriály podle jediného záběru? KVÍZ: Poznáš české true crime filmy a seriály podle jediného záběru?

Ve chvíli, kdy si muž chtěl svou investici ze založeného účtu vybrat, s ním společnost přestala komunikovat a on následnou kontrolou účtu zjistil, že mu na něm zbyl jeden dolar. Podvod pak oznámil policii, v současné době se jím zabývají liberečtí kriminalisté. Pachatelům hrozí v případě dopadení až osmiletý trest odnětí svobody.

Domů
Sdílet
Diskuse