Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
3. srpna 2023 v 15:12
Čas čtení 0:35

MAPA HUB: Podívej se, kde v Česku teď rostou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA HUB: Podívej se, kde v Česku teď rostou
Zdroj: Wikimedia/George Chernilevsky/volně k užití

Deštivé počasí, které v Česku v posledních dnech panuje, přináší naději pro milovníky houbaření. Unikátní mapa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napoví, ve kterých částech země lze růst hub očekávat.

Mapa ukazuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub v jednotlivých částech Česka. Oblasti jsou od sebe barevně odlišeny podle pravděpodobnosti růstu od velmi vysoké (zelená) po velmi nízkou (oranžová).

Houby, Mapa hub, Výskyt hub, Český hydrometeorologický ústav
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Z dat ČHMÚ vyplývá, že nejlepší podmínky panují v horských oblastech na severu a jihozápadě země. Dobrý lesní „úlovek“ slibuje také Slezsko a východ Moravy. Naopak nejmenší výskyt hub se dá očekávat ve východní části Jihočeského kraje, na Vysočině a na jižní Moravě. 

8. září 2022 v 14:00 Čas čtení 0:50 KVÍZ: Jak se vyznáš v houbách? KVÍZ: Jak se vyznáš v houbách?

Obecné pravidlo říká, že houby se v lesích obvykle objevují po vydatných deštích následovaných teplým počasím. V případě dešťů je nutné počítat s přibližně desetidenním odstupem. 

Houby a klimatická změna

Jedním z důležitých faktorů pro růst hub je míra vody v půdě. Kvůli zvyšujícím se teplotám a klimatické změně dochází ke zvýšení výparu a následnému snížení vody dostupné pro houby.

V příštích letech tedy můžeme očekávat negativní dopady klimatických změn na přítomnost hub v českých lesích.

Domů
Sdílet
Diskuse