Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
9. srpna 2023 v 20:18
Čas čtení 0:33

Trápí tě strach z létání? Přihlas se do unikátní studie a zjisti, jestli máš šanci se téhle fóbie zbavit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Trápí tě strach z létání? Přihlas se do unikátní studie a zjisti, jestli máš šanci se téhle fóbie zbavit
Zdroj: Pixabay/Lars Nielsen/volně k užití

Národní ústav duševního zdraví shání dobrovolníky do nové studie, která využívá virtuální realitu k léčbě fóbií.

Výzkum je určený pro lidi, kteří se potýkají s pocity strachu a paniky, kdykoliv usednou do letadla. V průběhu sezení budou účastníci za přítomnosti terapeuta vystaveni nepříjemným situacím v prostředí virtuální reality a díky moderním technologiím dostanou možnost osvojit si v bezpečném prostředí techniky, jak své nepříjemné pocity zmírnit.

27. března 2023 v 6:00 Čas čtení 8:19 Češka Betty žije již dva roky v Saúdské Arábii. „Místní žijí hlavně v noci, důvodem jsou vysoké teploty,“ říká (Rozhovor) Češka Betty žije již dva roky v Saúdské Arábii. „Místní žijí hlavně v noci, důvodem jsou vysoké teploty,“ říká (Rozhovor)

Podmínkou pro účast ve studii je věk 18–64 let. Pacient dále nesmí mít žádné závažné psychiatrické nebo neurologické poruchy a musí být schopen dostavit se alespoň jedenkrát do VR laboratoře v Klecanech.

Jak výzkum probíhá

Na začátku studie vyplníš dotazník zaměřený na hodnocení úzkosti. Následně společně s odborníkem proběhne mapování konkrétních podnětů. Samotné sezení trvá 45 minut. Během nich tě vystaví různým nepříjemným situacím v prostředí virtuální reality, které se pod dohledem odborníka budeš snažit zvládat.

V průběhu studie ti monitorují fyziologické reakce, mezi které patří srdeční činnost a kožní vodivost.

Domů
Sdílet
Diskuse