Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
18. srpna 2023 17:17
Čas čtení 1:38

Nudisté si stěžují na oblečené lidi. Je nám to nepříjemné, tvrdí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nudisté si stěžují na oblečené lidi. Je nám to nepříjemné, tvrdí
Zdroj: Freepik/volně k použití

Katalánská federace naturistů a nudistů bojuje proti přílivu lidí, kteří na tradičně nudistických plážích nosí plavky. „Cítíme se kvůli vám nepříjemně,“ vzkazují na adresu oblečených.

Pláž v oblasti Costa Brava ve Španělsku vždy patřila nudistům. Chodí na ni i 56letý Segimon Rovira. Nyní se však časy mění. Obklopuje ho čím dál více lidí v plavkách. „Předtím přišli na nudistickou pláž a buď odešli, nebo se svlékli,“ vysvětluje Rovira deníku The Guardian. „Teď tu zůstanou a nechají si plavky. Ale neuvědomují si, že pokud je jich hodně, nakonec to bude nepříjemné nám. Je to bezohledné.“

20. července 2023 13:00 Čas čtení 8:27 „Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) „Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž)

Nyní Rovira a další naturisté v Katalánsku bojují za ochranu desítky let dlouhé tradice spojené s asi 50 plážemi v regionu. „Nudismus není ve Španělsku zakázaný. Můžete ho provozovat na jakékoliv pláži,“ popisuje Rovira, který stojí v čele Katalánské federace naturistů a nudistů. „Abychom ale neobtěžovali lidi, chodíme raději na pláže, které jsou tradičně nudistické a kde je většina lidí nahá. Chceme, aby to lidé respektovali.“

Naturismus je myšlenkový směr a životní styl, jehož nejvýraznějším znakem je provozování společné nesexuální nahoty při volnočasových aktivitách a sportu, zejména v přírodním prostředí. Tento nejnápadnější znak bývá označován také pojmem nudismus.

Nudisti si stěžují už i vládě

Asociace nedávno zaslala katalánské vládě dopis s žádostí o schůzku, která by se zabývala tím, co nazývá „diskriminací nudistů na plážích Katalánska“. Kolektiv již začal zvažovat své požadavky, od většího důrazu na značení po kampaň, která má zvýšit povědomí veřejnosti a mohla by pomoct posílit respekt k naturismu. Zatím se jim nedostalo odpovědi.

25. července 2023 13:30 Čas čtení 6:28 „Komunisté odváželi nudisty z pláže do lesů. Chtěli je tak potrestat za nahotu,“ říká správce nudistické pláže (Rozhovor) „Komunisté odváželi nudisty z pláže do lesů. Chtěli je tak potrestat za nahotu,“ říká správce nudistické pláže (Rozhovor)

Za tím, co místní média nazývají „textilní invazí“, stojí především boom cestovního ruchu a vliv sociálních sítí. Existuje stále větší množství blogů a cestovních průvodců, kteří poukazují na ty nejčistší a nejskrytější pláže a často opomíjejí dlouhodobé tradice nudismu. Jindy se návštěvníci pláží rozhodnou tuto realitu úplně ignorovat a projdou kolem značek s nápisem „nudistická pláž“, aby si zajistili místo na zlatém písku.

Nechceme, aby naše nahá těla skončila na vašem Instagramu

Podle Roviry to vede k vytlačování nudismu. „Jsou nudisté, kteří přestali chodit na některé pláže, protože jsou přeplněné a příliš mnoho lidí nosí plavky a oni se pak cítí nepohodlně,“ řekl.


Někteří nudisté vytrvali, ani oni to ale nemají lehké. Musí čelit chichotání, zírání a občas i pohrdavým poznámkám. „Bohužel ženy jsou obvykle více obtěžované,“ řekl Rovira. „Takže jsou diskriminovány dvakrát, za to, že jsou nudistky a že jsou ženy.“

Kampaň má zajistit, aby některé pláže zůstaly bezpečným místem pro naturisty. „Začít praktikovat naturismus, když jste obklopeni lidmi v oblečení, moc nejde,“ řekl Rovira. „Proto je důležité mít nudistická místa, kde je většina lidí nahá, aby to povzbudilo ostatní aspoň to zkusit,“ uzavírá.

Domů
Sdílet
Diskuse