Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
21. srpna 2023 6:11
Čas čtení 0:38

Ukrajina získá od Nizozemska a Dánska stíhačky F-16. Obdrží je po splnění této podmínky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina získá od Nizozemska a Dánska stíhačky F-16. Obdrží je po splnění této podmínky
Zdroj: Kancelář prezidenta Ukrajiny

Kvůli transakci přiletěl ukrajinský prezident do Nizozemska.

Nizozemský premiér Mark Rutte řekl v neděli ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že Nizozemsko a Dánsko poskytnou Ukrajině stíhačky F-16. K dohodě na nizozemské letecké základně v Eindhovenu došlo dva dny poté, co dodání stíhaček schválily Spojené státy.


Ukrajinský prezident v příspěvku na sociální síti napsal, že stíhačky F-16 Kyjev dostane, když ukrajinští piloti a technici ukončí výcvik k obsluze těchto letadel. „Čtyřiadvacet stíhaček. A to je jen začátek. Děkujeme, Nizozemsko!“ uvedl.

Ukrajinský ministr obrany Olexij Reznikov v sobotu večer řekl, že výcvik ukrajinských pilotů k obsluze stíhaček F-16 již začal. Výcvik bude podle něj trvat nejméně šest měsíců, což se považuje za minimum pro piloty.

Nizozemsko ani Dánsko nepřiblížily, kdy by stíhačky mohly být na Ukrajinu dodány. Rutte doufá, že se tak stane brzy. „Stíhačky F-16 nepomohou Kyjevu okamžitě. V každém případě jde o dlouhodobý závazek Nizozemska,“ řekl nizozemský premiér. „Chceme, aby byly aktivní a funkční co nejdříve... Ne příští měsíc, to je nemožné, ale doufejme, že brzy poté,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse