Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
26. srpna 2023 10:46
Čas čtení 1:08

Česko zasáhnou silné bouřky s kroupami. Hrozí i povodně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhnou silné bouřky s kroupami. Hrozí i povodně
Zdroj: Unsplash/Brandon Morgan/volně k užití

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před silnými bouřkami, které mají zasáhnout většinu republiky. Výstraha je v platnosti od sobotního odpoledne a skončí až v neděli.

Meteorologové varují před nebezpečím bouřek a povodní. Výstraha před povodněmi je v platnosti až do nedělní půlnoci, a to v Jihočeském kraji a částech Středočeského, Plzeňského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje a Vysočiny. 

26. srpna 2023 9:28 Čas čtení 0:32 V Evropě udeří rozsáhlé povodně. Zasáhnou i známé dovolenkové destinace, varují meteorologové V Evropě udeří rozsáhlé povodně. Zasáhnou i známé dovolenkové destinace, varují meteorologové

Vzhledem k vydatnějším srážkám meteorologové předpokládají výraznější vzestup hladin vodních toků i možnost překročení 1. stupně povodňové aktivity. Zároveň lidem radí, aby se vyvarovali koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytech vodních toků. 

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od soboty do nedělního rána pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj. Nižší stupeň nebezpečí je vyhlášen v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. 

Bouřky budou doprovozeny přívalovými srážkami kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách i 70 mm a nárazy větru o rychlosti 90 km/h. Místy se mohou vyskytnout kroupy o velikosti i přes 3 centimetry. 

Jak se chránit před nepřízní počasí?

Meteorologové počítají s možností zatopení podchodů, podjezdů a sklepů a podemletí nebo zanesení komunikací. Zároveň varují před nebezpečím zlámaných větví a vyvrácených stromů kvůli silným nárazům větru. Kroupy a blesky mohou způsobit škody na majetku, výpadky v energetice nebo problémy v dopravě. 

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Meteorologové také radí nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla doporučují snížit rychlost jízdy a jet s velkou opatrností. 

Domů
Sdílet
Diskuse