Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
11. září 2023 11:22
Čas čtení 1:27

Policie odhalila organizovanou skupinu, která zneužívala děti. Využívala k tomu organizování zájmových kroužků

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Policie odhalila organizovanou skupinu, která zneužívala děti. Využívala k tomu organizování zájmových kroužků
Zdroj: archív Jána Kožuška

Kriminalisté odhalili skupinu lidí z několika krajů, kteří sexuálně zneužívali děti. Využívali k tomu dětské kroužky, které pořádali. Členové skupiny byli propojení, na internetu si vyměňovali rady a zkušenosti.

Sportovní nebo počítačový kroužek. To jsou příklady dvou zájmových aktivit pro děti, které v průběhu několika let provozoval devětačtyřicetiletý muž z Táborska. Nyní kriminalisté přišli na to, že během této doby sexuálně zneužil nejméně deset dětí. Za zneužití nezletilých skrze organizaci zájmových aktivit je obviněn i muž z Ostravy. 

Po internetu si radili, jak se k dětem nejlépe dostat

Policisté nejprve případy vyšetřovali odděleně, poté ale přišli na to, že jsou propojené a muži jsou součástí organizované skupiny. Tito jednotlivci i skupinky z různých krajů jsou vzájemně v kontaktu, vyměňují si zkušenosti a rady, jak se dostávat k dětem. Někteří sdíleli i fotky nahých dětí. Se zjištěními přišel Český rozhlas Radiožurnál. 

„Existuje propojenost mezi pachateli v různých krajích. Spočívá především ve vyměňování poznatků a doporučení a také ve stejném modu operandi, tedy zneužívání zájmových či volnočasových aktivit pro děti a mládež k mravnostní trestné činnosti,“ potvrzuje mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Kriminalisté obvinili několik dalších lidí a soudy poslaly oba muže do vazby. Policie dále sleduje některé další podezřelé.

Děti napadal přímo ve škole

Muž z Táborska využíval i prostory ve školách. „U nás ve škole vedl několik let mimoškolní sportovní kroužek, pronajímal si tělocvičnu. Když padlo obvinění, okamžitě jsme s ním ukončili veškerou spolupráci,“ řekla webu iRozhlas ředitelka táborské Základní a mateřské školy Malšice Kristina Zůbková.

10. května 2024 16:00 Čas čtení 3:47 Příběh Američanky, která se 12 let nepohnula z gauče: Když ji záchranáři našli, části jejího těla se „roztékaly“ do matrace Příběh Američanky, která se 12 let nepohnula z gauče: Když ji záchranáři našli, části jejího těla se „roztékaly“ do matrace

Podle vyšetřovatelů v období mezi lety 2002 a 2020 zneužil nejméně deset dětí. Některým bylo teprve jedenáct let. Pouštěl jim erotické filmy, fotil je nahé pod záminkou, že jim sežene práci v modelingu, a pohlavně je zneužíval ve svém bytě, na chatách, kam s nimi jezdil na výlety, na lyžařském kurzu nebo přímo ve školní třídě.

Policie ho obvinila loni na jaře a nyní stojí před Krajským soudem v Táboře. Hrozí mu vězení až na 12 let. Muž se přiznal a sám nastoupil sexuologickou léčbu.

Případů, při nichž zneužije dítě vedoucí kroužku nebo sportovního oddílu, prudce přibývá. Pomohl by registr sexuálních delikventů, který by odsouzeným pachatelům zakázal pracovat s dětmi. Jeho vznik se ale stále odkládá. V současnosti vedoucí kroužků a táborů nemusí mít čistý trestní rejstřík, soudy mohou sexuálním deviantům zakázat práci s dětmi jen v případě, že už s nimi pracují, a maximálně na deset let.

Domů
Sdílet
Diskuse