Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
18. září 2023 12:55
Čas čtení 1:00

Klimaktivisté poničili Braniborskou bránu, v pondělí v Berlíně zablokovali dopravu na 20 místech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Klimaktivisté poničili Braniborskou bránu, v pondělí v Berlíně zablokovali dopravu na 20 místech
Zdroj: X / @AufstandLastGen

Aktivisté z klimatického hnutí Letzte Generation (Poslední generace) poničili v neděli červenou barvou Braniborskou bránu v Berlíně. Policie na místě zadržela 14 lidí. V pondělí ráno pak zablokovali dopravní uzly a ulice na 20 místech.

Demonstranti polili sloupy brány v neděli dopoledne. Poškozeno bylo všech šest sloupů význačné stavby do výše několika metrů i fasáda. Berlínský primátor Kai Wegner čin aktivistů tvrdě odsoudil. „Takovými činy skupina poškozuje nejen Braniborskou bránu, ale i svobodnou debatu o klíčových tématech naší doby a budoucnosti,“ řekl. Úřady zahájily vyšetřování ve spojitosti s poškozováním veřejného majetku.

Po významné památce přišly na řadu plánované blokády silnic 

Klimatičtí aktivisté ze stejné skupiny pak v pondělí ráno v německém hlavním městě zablokovali silniční komunikace a ulice na více než 20 místech. Bezpečnostním složkám se někde podařilo těmto krokům zabránit. Jinde se však aktivisté přilepili na vozovku a řešení situace si vyžádá delší dobu, uvedla policie na platformě X. Dodala, že ve městě zasahuje přibližně 500 jejích příslušníků.


Iniciativa Poslední generace organizuje protesty od roku 2022. Její členové a členky se například přilepují k silnicím a blokují tak dopravu, na což někteří řidiči reagují rozzlobeně, či dokonce aktivisty fyzicky napadnou. Na videu z pondělního rána je vidět, jak jeden z řidičů na aktivisty používá pepřový sprej. 


Mezi původní požadavky Poslední generace patřilo omezení maximální rychlosti na dálnicích na 100 kilometrů za hodinu nebo vytvoření orgánu složeného z vybraných občanů, který by diskutoval o tom, jak by se Německo mohlo do roku 2030 stát klimaticky neutrálním. Nedávno k tomu přidali i upuštění od využívání fosilních paliv do roku 2030.

Domů
Sdílet
Diskuse