Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
18. září 2023 11:23
Čas čtení 0:29

Nový český zářez. Žatec a tamní chmelařská krajina se staly součástí seznamu UNESCO

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový český zářez. Žatec a tamní chmelařská krajina se staly součástí seznamu UNESCO
Zdroj: Město Žatec

Žatec a krajina žateckého chmele byly zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. O přiřazení další, již sedmnácté české památky rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v saúdskoarabském Rijádu.

Pro Českou republiku to znamená již sedmnáctý zápis na seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.

18. září 2023 9:48 Čas čtení 1:24 Tři čtvrtiny Čechů a Češek se bojí změn klimatu, vyplývá z průzkumu Tři čtvrtiny Čechů a Češek se bojí změn klimatu, vyplývá z průzkumu

„Je to vůbec poprvé, co byla zapsána chmelařská oblast. I to svědčí o výjimečnosti, na kterou můžeme být právem hrdí,“ uvedl starosta Žatce Radim Laibl.

Žatec o zápis na prestižní seznam usiloval od roku 2007, kdy byl zapsán na indikativní seznam, tedy národní soupis lokalit, které mají celosvětový význam i ambici stát se památkou s nejvyšším významem. Zápis byl učiněn na druhý pokus poté, co Výbor pro světové dědictví doporučil v roce 2019 nominaci přepracovat a rozšířit o chmelařskou krajinu. Právě tradice žateckého chmele je hlavním důvodem zápisu na seznam světového dědictví, informuje webová stránka města.

Domů
Sdílet
Diskuse