Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. září 2023 17:14
Čas čtení 1:22

Od příštího roku už u sebe nebudeš muset nosit ani občanku, ani řidičák. Stačit ti bude telefon

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Od příštího roku už u sebe nebudeš muset nosit ani občanku, ani řidičák. Stačit ti bude telefon
Zdroj: Unsplash.com

Vláda schválila možnost používat občanský průkaz digitálně. Místo v peněžence bude možné ho nosit pouze v mobilu. Už od ledna příštího roku se navíc řidiči nebudou muset prokazovat řidičským průkazem ani osvědčením o registraci vozidla.

Používání digitální občanky bude možné díky novele zákona o právu na digitální služby. Ta mimo jiné definuje aplikaci eDoklady, která bude plnohodnotnou alternativou k fyzickému občanskému průkazu. Digitální informační agentura (DIA) zdůrazňuje, že půjde o možnost, nikoli o povinnost. Komu nová technologie nevyhovuje, může zůstat u staré plastové karty.

Nejdřív ministerstva, pak policie a pošta, postupně i obchody

Občanka je už druhým dokladem, který by se měl do digitální podoby převést. Podle novely zákona o silničním provozu, která začne platit od ledna, bude možné doma nechat také řidičský průkaz. Člověk se bude moci prokázat právě občankou. Otázkou ale je, od kdy bude možné namísto té plastové využít pouze digitální. Vláda počítá s tím, že by novela měla platit od ledna, bude ovšem záležet na tom, jestli se ji podaří schválit včas. 

18. září 2023 15:30 Čas čtení 3:07 Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně

Od prvního ledna budou muset eObčanku přijímat ústřední správní orgány, jako jsou například ministerstva. Policie a soudy mají ale takovou povinnost zatím až od července. Digitální informační agentura se ale snaží vyjednat, aby eObčanku akceptovala od ledna také policie nebo pošta. Od prvního ledna 2025 by už eObčanku měli přijímat všichni, kteří mají právo ověřovat totožnost, bude ale možnost tak učinit i dřív.

Jednoduchá aplikace 

Aplikace na uložení dokladů bude ke stažení už na konci letošního roku, v App Storu i na Google Play. K využití ale bude potřeba mít digitální identitu občana, po přihlášení ji bude možné používat offline. Kdo mobil ztratí, nemusí se obávat, že by o své eDoklady přišel. Bude je totiž možné na dálku vypnout.

„Pro uživatele i ověřovatele půjde o jednoduchou a snadno pochopitelnou aplikaci,“ říká ředitel DIA Martin Mesršmíd. Výhodou eDokladů je podle něj také bezpečnost, protože ten, kdo dokument kontroluje, dostane pouze údaje, které potřebuje. Informace v aplikaci by také měly být denně aktualizovány, aby bylo jasné, že jsou platné.

Možnost používat digitální doklady bude platit jen v Česku. Pro vycestování za hranice v rámci schengenského prostoru bude pořád potřeba vozit s sebou klasickou občanku. Ta každému, stejně jako řidičák, zůstane i nadále a bude nutné ji před vypršením platnosti na úřadě vyměnit za novou. 

Domů
Sdílet
Diskuse