Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
25. září 2023 v 13:21
Čas čtení 0:48

Česká obchodní inspekce varuje před velmi nebezpečnými světélky. Najdeš je klidně ve své večerce, nemáš je náhodou i doma?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká obchodní inspekce varuje před velmi nebezpečnými světélky. Najdeš je klidně ve své večerce, nemáš je náhodou i doma?
Zdroj: Česká obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila, že na českém trhu je světelný řetěz s nevyměnitelnými LED světelnými zdroji, který může být nebezpečný. Určitě už jsi na ně v obchodě narazil*a, prodávají se v papírové krabici pod názvem 50L LED DECORATIVE LIGHTS.

Česká obchodní inspekce v pondělí upozornila, že se na trhu v ČR vyskytuje elektrické zařízení, které může představovat vážné riziko. Jde o světelný řetěz s nevyměnitelnými LED žárovkami, vybavený elektronickou jednotkou pro světelné efekty. Prodává se v papírovém kartonovém obalu.

Na výrobku je uvedeno: CE, značka pro TO II, 250V, 2,5A, značka pro střídavý proud, značka pro třídu ochrany II, EAN 4010046368008.

Na obalu je uvedeno: stručný návod k použití, CE, Lindading s. r. o., model H22-351-390, vyrobeno v Číně.

Výrobek je vážně nebezpečný, jelikož napájecí přívod není bezpečně ukotven k elektronické jednotce a není dostatečně zajištěn proti vytržení (je připojen pouze tavnou hmotou a pájením). Při manipulaci tak může dojít k vytržení přívodu z jednotky a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku.

25. září 2023 v 8:59 Čas čtení 1:39 Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky

Elektronická jednotka navíc není dostatečně pevná, z ovladače je možné jednoduše odstranit kryt, bez vynaložení síly nebo použití nástroje, čímž opět dojde k odhalení živých částí výrobku. Když se těchto částí produktu, které jsou pod napětím, dotkneš, elektrický proud ti může způsobit vážný úraz, nebo dokonce smrt.

ČOI uložila prodejci ochranné opatření, zakázala dodávání výrobku na trh, včetně těch, které byly již na trh dodány. Produkt byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate. 

Domů
Sdílet
Diskuse