Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
26. září 2023 v 9:20
Čas čtení 0:54

Sto milionů vybráno. Sbírka Život pro Martínka byla úspěšná

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sto milionů vybráno. Sbírka Život pro Martínka byla úspěšná
Zdroj: Donio

Aby mohl dostat správnou léčbu a přežít, potřeboval malý Martínek získat ve sbírce na webu Donio 100 milionů korun. Zpráva se rozkřikla rychle i díky médiím a slavným osobnostem. Finální částka se vybrala prakticky za měsíc.

Jak jsme tě informovali, chlapeček se narodil se vzácným genetickým onemocněním AADC syndromem, který má potvrzeno jen 120 lidí na celém světě.

AADC syndrom je velmi vzácné genetické onemocnění, které ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Tento syndrom je způsoben nedostatečnou funkcí enzymu AADC, který je klíčový pro přeměnu aminokyselin (jako dopamin a serotonin), na odpovídající neurotransmitery, jež jsou nezbytné pro správnou komunikaci mezi nervovými buňkami.

Lidé s tímto syndromem mají často závažné neurologické problémy, jako jsou svalová slabost, poruchy pohybu, poruchy spánku, problémy s polykáním a mnoho dalších obtíží.

Jeho tragický příběh se roznesl do všech koutů internetu a Češi a Češky znovu dokázali, že pokud něco umí, tak je to „dát slože“. Dítěti prakticky za měsíc nastřádalo 226 595 uživatelů neuvěřitelných 106 615 347 korun. „Omlouváme se, ale přehled dárců je kvůli vysoké zátěži na našem webu dočasně nedostupný,“ konstatovalo Donio.

25. září 2023 v 13:37 Čas čtení 1:38 Modelka vyzývá Kazmu, aby dal miliony nemocnému Martínkovi. Měl by to podle tebe udělat? Modelka vyzývá Kazmu, aby dal miliony nemocnému Martínkovi. Měl by to podle tebe udělat?

„Chtěl bych tu jménem celé naší rodiny napsat pár slov o tom, jak neskutečně nás ta obrovská podpora ohromila. Každý den zápolíme s obtížemi, které nám Martínkova nemoc přináší. Někdy s vypětím všech sil a nad rámec únosnosti zdravého rozumu. A byť se zdá být potřebná suma téměř nedosažitelná, díky vám všem máme naději,“ poděkoval již v polovině září všem přispěvatelům otec Martínka Tomáš Zatloukal.

Nyní se pro dítě vybrala dostatečná suma pro to, aby mohlo i bez finančního přispění zdravotních pojišťoven podstoupit genovou terapii. 

Domů
Sdílet
Diskuse