Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
28. září 2023 10:06
Čas čtení 0:59

V Českém Švýcarsku hoří les, zasahují desítky hasičů. Proti požáru bojuje i vrtulník

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Českém Švýcarsku hoří les, zasahují desítky hasičů. Proti požáru bojuje i vrtulník
Zdroj: Národní park České Švýcarsko / volně k použití

U Jetřichovic v národním parku České Švýcarsko zasahují desítky hasičů u požáru lesa. Hoří obtížně dostupný lesní porost na vrcholu skály. S hašením pomáhal i policejní vrtulník s bambi vakem. Zásah pokračuje druhý den.

„Je to takřka nedostupné místo, které zdolá jen pěší. Nelze se sem dostat jinou technikou než vrtulníkem,“ ujasnil mluvčí národního parku Tomáš Salov, který je na místě. Proto byl vrtulník, který přestal létat ve středu před setměním, povolán. V noci na čtvrtek hasiči uvedli, že se oheň nešíří, počítají ale s tím, že se zásah protáhne až do rána.

Do půl deváté večer byli na místě hasiči ze 12 jednotek, v zásahu se večer vystřídali. K požáru musí dojít pěšky. Hašení pokračovalo i přes noc s umělým osvětlením, sdělil mluvčí Lukáš Marvan. Později večer hasiči upřesnili, že se oheň nešíří, nejsou vidět plameny, ale doutná hrabanka. 

Požár pohltil asi jeden hektar lesa. Podle informací České televize se bude vrtulník na místo zřejmě vracet i ve čtvrtek, pokud bude potřeba. Hasiči také poprvé použili čtyřkolku se speciální nástavbou, kterou pro podobné lesní požáry pořídili.

Příčina požáru zatím není známá, ale podle Salova lze téměř vyloučit přirozenou příčinu, jako je úder blesku. „Vycházíme jako obvykle buďto z lidské nedbalosti, nebo dokonce zlého úmyslu,“ podotkl. 

Lokalita je vzdušnou čarou vzdálena asi pět kilometrů od místa, kde hořelo loni v létě. Tehdy se oheň rozšířil také ve špatně dostupném terénu. Byl to dosud nejrozsáhlejší lesní požár v Česku. Zasáhl přes tisíc hektarů a na jeho likvidaci se vystřídalo šest tisíc hasičů. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci.

Domů
Sdílet
Diskuse