Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
29. září 2023 v 9:15
Čas čtení 1:37

Koho předseda Senátu vyznamenal Stříbrnou medailí? Mezi oceněnými jsou moderátor, kněz, astronomka nebo influencerka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Koho předseda Senátu vyznamenal Stříbrnou medailí? Mezi oceněnými jsou moderátor, kněz, astronomka nebo influencerka
Zdroj: ČT

Mezi osobnosti, které od předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) obdržely Stříbrnou medaili, patří například podnikatel a organizátor pomoci pro Ukrajinu Dalibor Dědek, kněz a filozof Tomáš Halík nebo influencerka Nikol Leitgeb.

Den české státnosti se na půdě horní komory parlamentu pojí s příležitostí ocenit významné osobnosti z kultury, vědy či společenského života. Mezi 17 lidmi, kteří Stříbrnou medaili předsedy Senátu obdrželi, je například podnikatel a filantrop Dalibor Dědek, zakladatel firmy Jablotron a nadace Neuron, který v roce 2022 stál u vzniku iniciativy Dárek pro Putina. Ta pomáhá financovat odpor Ukrajiny. Ocenění obdržel i spisovatel, básník a dokumentarista Miloš Doležal, jehož básnická sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ se stala knihou roku 2022 a hlavním vítězem cen Magnesia Litera.

29. září 2023 v 7:30 Čas čtení 0:29 Jaké počasí nás čeká v říjnu? Nadprůměrně teplé a málo deště, vyplývá z výhledu Jaké počasí nás čeká v říjnu? Nadprůměrně teplé a málo deště, vyplývá z výhledu

Moderátor Stach, skladatel Kačo i influencerka Štíbrová

Dalším držitelem stříbrné pamětní medaile je novinář ČT a popularizátor vědy Daniel Stach, mezinárodně oceněný katolický kněz i filozof Tomáš Halík nebo klavírista a skladatel Tomáš Kačo, který ve svém díle propojuje klasickou, jazzovou a tradiční romskou hudbu a vystupuje po celém světě.

TEDxYouth@Prague, daniel stach
Zdroj: TEDxYouth@Prague

Ocenění obdržela také herečka a influencerka Nikol Leitgeb, známá pod rodným příjmením Štíbrová, která na sociální síti Instagram podporuje sbírky pro humanitární projekty, naposledy pro zahraniční léčbu chlapce s vzácným onemocněním AADC syndrom.

Ocenění pro Nový prostor i kalhotky Snuggs 

Dagmar Kocmánková dostala stříbrnou pamětní medaili za založení organizace Nový prostor, která pomáhá sociálně znevýhodněným lidem přilepšit si prodejem stejnojmenného časopisu. Ocenění Josef Šachta, Michal Čeřovský, Vladimír Cibulka a Jakub Řezníček zase založili start-up Sharry, který pronikl i do USA se svou aplikací pro správu budov.

28. září 2023 v 13:00 Čas čtení 0:29 KVÍZ: Kdo z rodiny svatého Václava jsi? Zjisti to! KVÍZ: Kdo z rodiny svatého Václava jsi? Zjisti to!

Dalšími oceněnými podnikateli jsou Linda Šejdová a Tomáš Zahradník, kteří založili firmu Snuggs, jež vyrábí a vyváží menstruační kalhotky. Stříbrnou medaili dostala i vozíčkářka Anna Stejskalová, která pomáhá jako dobrovolnice a aktivistka, nebo Dina Štěrbová, jež vylezla na šestou nejvyšší horu světa Čo Oju a následně založila v Pákistánu nemocnici a školu, o které se stará.

Na čtvrtečním předávání byl vyznamenám rovněž dokumentární fotograf a vysokoškolský pedagog Jindřich Štreit i astronomka a objevitelka řady planetek Jana Tichá, která působí jako ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice.

Senátní ceremoniál podle Vystrčila nemá ambice konkurovat předávání státních vyznamenání, která 28. října uděluje prezident. Řada oceněných ale v minulosti patřila mezi senátní adepty na nejvyšší státní ocenění, ale jejich nominaci hlava státu nevyhověla.

Stříbrné medaile předsedy Senátu 2023

Ing. Jana Tichá 
Prof. Mgr. Jindřich Štreit, dr. h. c.
RNDr. Dina Štěrbová 
Anna Stejskalová 
Ing. Bc. Daniel Stach 
Snuggs: Linda Šejdová, Tomáš Zahradník 
Sharry: Ing. Vladimír Cibulka, Ing. Michal Čeřovský, Ing. Jakub Řezníček, Mgr. Bc. Josef Šachta
Mgr. Nikol Leitgeb 
Mgr. Dagmar Kocmánková 
MgA. Tomáš Kačo 
Prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., dr. h. c. 
Mgr. Miloš Doležal 
Ing. Dalibor Dědek 
Martina Navrátilová
Domů
Sdílet
Diskuse