Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
29. září 2023 13:50
Čas čtení 1:14

Jsou jako naši Piráti, mít je ve vládě je prý to nejhorší. Babiš kritizoval stranu, se kterou v europarlamentu sdílí frakci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jsou jako naši Piráti, mít je ve vládě je prý to nejhorší. Babiš kritizoval stranu, se kterou v europarlamentu sdílí frakci
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

V sobotu se na Slovenku konají ostře sledované volby. A předseda hnutí ANO Andrej Babiš se vyjádři i přes nyní platné moratorium. Ve videu se ostře vymezil proti straně Progresivné Slovensko, se kterou přitom v europarlamentu sdílí frakci.

Babiš promluvil do finiše předvolebních bojů na Slovensku. V zahájení videa, na kterém mluví lámanou slovenštinou, řekl, že sice 30 let v zemi nežije, ale že mu na Slovensku velmi záleží. „To nejhorší, co se vám může stát, je, že budete mít ve vládě Progresivné Slovensko,“ pokračoval apelativně ve videu, které zveřejnil na sociální síti X (dříve Twitter). Stranu Michala Šimečky označil za obdobu českých Pirátů.

29. září 2023 11:00 Čas čtení 4:48 Bílí heterosexuální muži mají svátek. Tohle jim přejí Fila, Králová, Titlbach a další známé osobnosti Bílí heterosexuální muži mají svátek. Tohle jim přejí Fila, Králová, Titlbach a další známé osobnosti

Kritizoval jejich „promigrační“ postoj a nálepkoval je „zelenými šílenci“. Urgoval Slováky, aby takové vládě zabránili. Jinak Slovensku podle něj hrozí podobný osud jako Česku. „Navyšují daně, snižují důchody, přesvědčují nás o tom, kolik máme pohlaví, chtějí legalizovat drogy a tomu vy přece musíte zabránit, to si Slovensko nezaslouží,“ pokračoval Babiš v příspěvku, pod který síť X umístila informační okénko s doplněním kontextu, podle něhož žádný z uvedených bodů Progresivné Slovensko v programu nemá.

Podle posledních průzkumů tato strana dohání čísla Smeru Roberta Fica.

29. září 2023 11:40 Čas čtení 0:39 O víkendu nepojede metro A mezi Můstkem a Dejvickou O víkendu nepojede metro A mezi Můstkem a Dejvickou

„Rozumím, že má volnější vztahy k zákonům, ale mohl by zkusit respektovat aspoň ty slovenské. A tedy nevyjadřovat se ve prospěch nebo neprospěch kteréhokoliv kandidujícího subjektu na Slovensku v čase moratoria,“ reagoval na Babiše předseda strany Šimečka. Během moratoria se nesmí zveřejňovat volební průzkumy, platí i zákaz kampaně, a to i na sociálních sítích.

Šimečka také Babišovi připomněl, že jeho strana je součástí stejné politické frakce v Evropském parlamentu jako Babišovo ANO. Liberální Renew (Obnova Evropy) nyní Evropskému parlamentu předsedá. „Hlásí se ke stejné politické frakci evropských liberálů jako Progresivné Slovensko, které kritizuje. Myslím, že by to pro něj mohlo být předmětem k zamyšlení, jestli stále chce patřit do této politické rodiny,“ napsal na X Šimečka.

Domů
Sdílet
Diskuse