Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
2. října 2023 15:30
Čas čtení 0:50

Nobelova cena putuje vědci a vědkyni za výzkum vakcín proti covidu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nobelova cena putuje vědci a vědkyni za výzkum vakcín proti covidu
Zdroj: TASR/DPA

Podle výboru dvojice přispěla k nebývalému tempu vývoje vakcín v době jedné z největších hrozeb pro lidské zdraví v moderní době.

Nobelovu cenu za fyziologii nebo lékařství pro rok 2023 v pondělí získali americká biochemička maďarského původu Katalin Karikó a americký imunolog Drew Weissman za výzkum, který vedl k vývoji prvních vakcín proti nemoci covid-19 pomocí technologie mRNA.

Ocenění získají pamětní medaili i finanční odměnu

„Laureáti přispěli k nebývalému tempu vývoje vakcín v době jedné z největších hrozeb pro lidské zdraví v moderní době,“ uvedl Nobelův výbor, který sídlí ve švédském Stockholmu.

26. září 2023 6:00 Čas čtení 6:07 „Celá rodina jsme si čůrali navzájem do pusy.“ Češi a Češky si vlastní močí léčí ekzém i rakovinu, vědecké důkazy ale neexistují „Celá rodina jsme si čůrali navzájem do pusy.“ Češi a Češky si vlastní močí léčí ekzém i rakovinu, vědecké důkazy ale neexistují

Karikó i Weissman působí na lékařské fakultě Pensylvánské státní univerzity. Před více než 15 lety objevili způsob, jak modifikovat mediátorovou ribonukleovou kyselinu mRNA. Později vyvinuli metodu, jak ji umístit do lipidových nanočástic. To umožnilo rychle vytvořit účinné vakcíny proti covidu-19 pomocí technologie mRNA. Ve vakcínách ji používá také americká společnost Moderna a konsorcium Pfizer/BioNTech.

Biochemička Katalin Karikó a imunolog Drew Weissman.
Biochemička Katalin Karikó a imunolog Drew Weissman. Zdroj: TASR/AP

Jména dalších oceněných budou oznámena v následujících dnech – v úterý za fyziku, ve středu za chemii a ve čtvrtek za literaturu. Laureáty a laureátky Nobelovy ceny za mír se veřejnost dozví v pátek. Jedná se o jedinou cenu, která bude udělena v norském hlavním městě Oslu, nikoli ve Stockholmu.

28. září 2023 11:00 Čas čtení 6:57 Zapoj smysly. Vnímej. Co je terapie přírodou a proč bys to měl*a zkusit taky? Zapoj smysly. Vnímej. Co je terapie přírodou a proč bys to měl*a zkusit taky?

Všichni ocenění si cenu převezmou na slavnostním ceremoniálu 10. prosince, v den výročí Nobelova úmrtí. Kromě pamětní medaile a diplomu obdrží také finanční odměnu ve výši 11 milionů švédských korun, v přepočtu tedy více než 23 milionů korun. 

Domů
Sdílet
Diskuse