Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
4. října 2023 7:50
Čas čtení 0:30

Masivní zásah proti dětským nevěstám. V Indii zadrželi více než tisíc lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Masivní zásah proti dětským nevěstám. V Indii zadrželi více než tisíc lidí
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

V úterý bylo ve státě Ásám na severovýchodě Indie zatčeno více než tisíc osob v rámci zásahu proti nelegálním sňatkům nezletilých dívek. Jedná se o druhý takový zásah v tomto státě od začátku roku.

Úřady na sociálních sítích uvedly, že bylo zadrženo 1039 osob a jejich počet se může zvýšit. Při podobném zásahu v únoru byly zatčeny čtyři tisíce lidí, včetně rodičů manželských párů a úředníků, kteří sňatky povolili, informuje agentura TASR.


Podle údajů OSN žije v Indii více než 220 milionů nezletilých provdaných dívek. Počet dětských sňatků se v tomto století výrazně snížil.

3. října 2023 13:24 Čas čtení 0:47 Doba zpocená: Letošní září bylo nejteplejší za posledních 250 let Doba zpocená: Letošní září bylo nejteplejší za posledních 250 let


V Indii je zákonem stanovený věk pro uzavření manželství 21 let pro muže a 18 let pro ženy. Chudoba, nedostatečné vzdělání a společenské normy ve venkovských oblastech způsobují na celém subkontinentu, že sňatky běžně uzavírají mladší lidé.


To může mít zničující dopad na dívky, které v mnoha případech zanechávají školní docházky a starají se o domácnost. V mladém věku se také stávají matkami, což jim způsobuje zdravotní problémy.

Domů
Sdílet
Diskuse