Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
5. října 2023 12:34
Čas čtení 1:07

Klimatolog odmítl letět letadlem, zaměstnavatel mu nyní vyhrožuje vyhazovem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Klimatolog odmítl letět letadlem, zaměstnavatel mu nyní vyhrožuje vyhazovem
Zdroj: X / @GGrimalda

Klimatolog Gianluca Grimalda dělal terénní výzkum na Šalamounových ostrovech, když mu jeho zaměstnavatel oznámil, že se musí narychlo vrátit do Německa. Grimalda ale zásadně odmítá létat a plánovaná cesta lodí, vlaky a autobusy by mu zabrala dva měsíce.

Grimalda pracuje pro Institut pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu, kde mu hrozí výpovědí kvůli tomu, že se odmítl narychlo vrátit do Německa letadlem ze Šalamounových ostrovů, kde dokončil terénní výzkum. 

Grimalda dostal minulý týden od svého nadřízeného varování, že pokud nebude v pondělí ve své kanceláři, tak přijde o místo. V tu dobu ale ještě počítal s tím, že se z ostrova Bougainville vypraví nákladní lodí směrem do Evropy.

Vědec, který na ostrovech zkoumal dopady globalizace a změn klimatu na místní komunity, je totiž zapálený environmentalista, který odmítá létat. Radši se dopravuje prostřednictvím lodí, vlaků a autobusů. Dvacet dva tisíc kilometrů dlouhá cesta z Papuy Nové Guiney by mu sice trvala zhruba dva měsíce, ušetří při ní však asi 3,6 tuny emisí oxidu uhličitého. 

„Napsal jsem prezidentovi svého ústavu, že tam dnes nebudu a že se budu vracet lodí a po zemi,“ sdělil výzkumník v pondělí. „Cítím se teď dobře, ale některé uplynulé dny byly docela traumatické, protože od lidí z mého institutu jsem nečekal takové chování. Ale myslím, že jsem se rozhodl správně,“ řekl Grimalda deníku The Guardian.

„Cestování letadlem je nejrychlejším způsobem spalování fosilních paliv, tedy nejrychlejší cestou, jak dospět ke katastrofě,“ upozornil vědec. 


Mluvčí institutu (IfW) uvedl, že ústav veřejně nekomentuje interní personální záležitosti. Institut však údajně podporuje to, aby jeho zaměstnanci podnikali služební cesty „klimaticky přívětivým způsobem“, což Grimalda označil na platformě X za ironické.

Domů
Sdílet
Diskuse