Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
9. října 2023 v 8:56
Čas čtení 1:00

V Bavorsku i Hesensku vyhrála volby CDU-CSU, druhá skončila ultrapravicová AfD, Scholzova SPD je propadák

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Bavorsku i Hesensku vyhrála volby CDU-CSU, druhá skončila ultrapravicová AfD, Scholzova SPD je propadák
Zdroj: Pixabay / stux / volně k užití

Konzervativní opoziční středopravicové strany CDU a CSU zvítězily podle předběžných výsledků v nedělních volbách do zemských parlamentů v německých spolkových zemích Bavorsko a Hesensko. Strany vládní koalice kancléře Olafa Scholze naopak úspěšné nebyly.

Oproti volbám z roku 2018 si zároveň v obou případech výrazně polepšila krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), píše TASR podle agentury DPA. 

Prohra v Hesensku zabolela i ministryni vnitra

V Hesensku zvítězila s velkým náskokem Křesťanskodemokratická unie (CDU) v čele s tamním zemským premiérem Borisem Rheinem. Podle internetového portálu místního volebního úřadu získala 34,6 procenta hlasů.

Za ní skončila krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) s 18,4 procenta hlasů, která tak předběhla Scholzovu středolevicovou Sociálnědemokratickou stranu Německa (SPD). Ta získala 15,1 procenta hlasů. Podle agentury Reuters je takový výsledek i osobní ranou pro německou ministryni vnitra Nancy Faeser, která byla lídryní tamní kandidátky SPD.

Olaf Scholz.
Olaf Scholz. Zdroj: TASR/AP


Do hesenského parlamentu se podle nejaktuálnějších výsledků dostali i Zelení se 14,8 procenta a podnikatelsky orientovaná Svobodná demokratická strana (FDP) se ziskem pěti procent hlasů. 

Hořkosladké bavorské vítězství CSU

V Bavorsku zůstala podle předběžných výsledků nejsilnější stranou Křesťanskosociální unie (CSU), sesterská strana CDU. Získala 37 procent hlasů, které však pro ni v této spolkové zemi představují podle Reuters vůbec nejhorší výsledek od roku 1950. Přesto je pravděpodobné, že v Bavorsku bude pokračovat v dosavadní vládní koalici s populistickými Svobodnými voliči (FW), kteří podle předběžných výsledků získali 15,8 procenta hlasů a skončili tak na druhém místě.

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:42 „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně

Zelení, kteří byli dosud v Bavorsku nejsilnější opoziční stranou, získali 14,4 procenta hlasů, oproti předchozím volbám jejich podpora tedy poklesla. V Bavorsku, stejně jako v Hesensku, naopak výrazně posílila AfD, která si podle předběžných výsledků zajistila 14,6 procenta hlasů. SPD, které se ve volbách v Bavorsku tradičně příliš nedaří, získala 8,4 procenta hlasů. 

Domů
Sdílet
Diskuse