Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková TASR
9. října 2023 8:56
Čas čtení 1:00

V Bavorsku i Hesensku vyhrála volby CDU-CSU, druhá skončila ultrapravicová AfD, Scholzova SPD je propadák

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Bavorsku i Hesensku vyhrála volby CDU-CSU, druhá skončila ultrapravicová AfD, Scholzova SPD je propadák
Zdroj: Pixabay / stux / volně k užití

Konzervativní opoziční středopravicové strany CDU a CSU zvítězily podle předběžných výsledků v nedělních volbách do zemských parlamentů v německých spolkových zemích Bavorsko a Hesensko. Strany vládní koalice kancléře Olafa Scholze naopak úspěšné nebyly.

Oproti volbám z roku 2018 si zároveň v obou případech výrazně polepšila krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), píše TASR podle agentury DPA. 

Prohra v Hesensku zabolela i ministryni vnitra

V Hesensku zvítězila s velkým náskokem Křesťanskodemokratická unie (CDU) v čele s tamním zemským premiérem Borisem Rheinem. Podle internetového portálu místního volebního úřadu získala 34,6 procenta hlasů.

Za ní skončila krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) s 18,4 procenta hlasů, která tak předběhla Scholzovu středolevicovou Sociálnědemokratickou stranu Německa (SPD). Ta získala 15,1 procenta hlasů. Podle agentury Reuters je takový výsledek i osobní ranou pro německou ministryni vnitra Nancy Faeser, která byla lídryní tamní kandidátky SPD.

Olaf Scholz.
Olaf Scholz. Zdroj: TASR/AP


Do hesenského parlamentu se podle nejaktuálnějších výsledků dostali i Zelení se 14,8 procenta a podnikatelsky orientovaná Svobodná demokratická strana (FDP) se ziskem pěti procent hlasů. 

Hořkosladké bavorské vítězství CSU

V Bavorsku zůstala podle předběžných výsledků nejsilnější stranou Křesťanskosociální unie (CSU), sesterská strana CDU. Získala 37 procent hlasů, které však pro ni v této spolkové zemi představují podle Reuters vůbec nejhorší výsledek od roku 1950. Přesto je pravděpodobné, že v Bavorsku bude pokračovat v dosavadní vládní koalici s populistickými Svobodnými voliči (FW), kteří podle předběžných výsledků získali 15,8 procenta hlasů a skončili tak na druhém místě.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Zelení, kteří byli dosud v Bavorsku nejsilnější opoziční stranou, získali 14,4 procenta hlasů, oproti předchozím volbám jejich podpora tedy poklesla. V Bavorsku, stejně jako v Hesensku, naopak výrazně posílila AfD, která si podle předběžných výsledků zajistila 14,6 procenta hlasů. SPD, které se ve volbách v Bavorsku tradičně příliš nedaří, získala 8,4 procenta hlasů. 

Domů
Sdílet
Diskuse