Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. října 2023 16:40
Čas čtení 0:43

Zmínku o původním obyvatelstvu v ústavě nechceme, rozhodlo australské voličstvo v historickém referendu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Australští voliči a voličky v sobotu odmítli v referendu návrh zakotvení zmínky o původních obyvatelích do australské ústavy, oznámil tamní vicepremiér Richard Marles.

„Australané nehlasovali pro změnu ústavy,“ potvrdil Marles poté, co dílčí výsledky prokázaly, že reforma v referendu neuspěla. Po sčítání hlasů ze dvou třetin volebních místností hlasovalo proti změně ústavy 55 procent voličů. Australský vicepremiér zároveň zdůraznil, že „tyto výsledky do největší míry respektuje“. TASR informuje podle agentury AFP.

Navzdory podpoře ze strany středolevicové vlády v zemi kampaň na podporu referenda zaostávala v průzkumech veřejného mínění několik měsíců a porážka se obecně očekávala.

14. října 2023 11:17 Čas čtení 0:41 Máte na to šest hodin. Izrael zkrátil dobu milionu palestinských civilistů na únik Máte na to šest hodin. Izrael zkrátil dobu milionu palestinských civilistů na únik

V případě pozitivního výsledku referenda by původní obyvatele Austrálie uznali v australské ústavě poprvé od jejího přijetí v roce 1901. Zároveň měl vzniknout poradní orgán, jehož úkolem má být připomínkování vládních opatření týkajících se původních obyvatel.

Australská volební komise uvedla, že do hlasování v referendu se přihlásilo více než 17 milionů lidí, což je nejvíce v historii země.

Ke změně australské ústavy je nutná „dvojitá většina“, to znamená, že za možnost „ano“ musela v referendu hlasovat nadpoloviční většina na celostátní úrovni a zároveň to musí být v nejméně čtyřech ze šesti států Austrálie. Nedávné výsledky v průzkumech prokázaly, že za návrh je asi 40 procent Australanů a 60 procent je proti.

Domů
Sdílet
Diskuse