Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
16. října 2023 18:00
Čas čtení 1:00

Na letní olympiádu v Los Angeles se vrátí několik sportů. Zařadí se ale i úplně nové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na letní olympiádu v Los Angeles se vrátí několik sportů. Zařadí se ale i úplně nové
Zdroj: Unsplash/Chris Chow/volně k užití (ilustační obrázek)

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) schválil, že na olympijské hry v Los Angeles v roce 2028 zařadí nové sporty – kriket, flag fotbal, baseball (muži), softball (ženy), lakros a squash.

MOV na zasedání v Bombaji odsouhlasil návrh pořadatelů, kteří mají právo požádat o zařazení nových sportů. O pětici navrhovaných sportů (baseball a softball se považují za dvě varianty téhož) hlasovali členové MOV v jednom balíčku, proti byli dva z 90 delegátů.

16. října 2023 11:03 Čas čtení 0:57 Česko slaví! Plážoví volejbalisté jsou poprvé v historii mistry světa Česko slaví! Plážoví volejbalisté jsou poprvé v historii mistry světa

Jen na jeden ročník

Tyto sporty tedy budou mezi olympijské disciplíny zařazeny jednorázově, nikoliv trvale, tedy pouze během ročníku, kdy hry pořádá ta země, která o jejich zařazení požádala. 

Baseball a softball se na hry vrátí po sedmi letech (v letech 2012 a 2016 chyběly, poté si je vybrali pořadatelé her v Tokiu), za rok v Paříži se ovšem hrát nebudou. V Los Angeles by měli hrát i profesionálové ze severoamerické baseballové ligy MLB.

Lakros a kriket patřily do olympijského programu před více než 100 lety. Turnaj v lakrosu se na olympiádě odehrál v letech 1904 a 1908, za pět let se bude soutěžit v jeho variantě pro šest hráčů. Kriket se hrál jen v roce 1900 a jeho návrat by mohl zvýšit hodnotu vysílacích práv v Indii, kde se těší velké popularitě.

Dvě novinky na OH

Olympijská premiéra čeká flag fotbal (bezkontaktní verze amerického fotbalu, pozn. redakce), kde se očekává účast hráčů z elitní soutěže klasického amerického fotbalu NFL, a squash. Místo nezbylo na breakdance, který bude mít olympijskou premiéru za rok v Paříži.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

„Výběr těchto pěti sportů vychází z americké sportovní kultury a představí světu ikonické americké sporty a zároveň přinese mezinárodní sporty do Spojených států. Díky těmto sportům budou olympijské hry LA28 jedinečné,“ řekl prezident MOV Thomas Bach.

Domů
Sdílet
Diskuse