Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK Lucie Kotvalová
23. října 2023 8:38
Čas čtení 0:34

Ode dneška už si nekoupíš zahřívaný tabák s příchutěmi. Po celém Česku platí zákaz

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ode dneška už si nekoupíš zahřívaný tabák s příchutěmi. Po celém Česku platí zákaz
Zdroj: Pixabay∕advisor117

V pondělí v Česku začíná platit zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi a aromaty, jak vyžaduje směrnice EU. Zkušenost se zákazem z USA ukázala, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám.

Podle tabákových firem jsou tabákové produkty s příchutěmi mezi uživateli populární. Někteří výrobci reagují tím, že přicházejí s novými produkty, které neobsahují tabák. Upozorňují také na to, že zákaz nezačne platit ve všech zemích EU ve stejnou dobu, zákazníci si tak budou pořizovat ochucený zahřívaný tabák v zahraničí.

23. října 2023 6:50 Čas čtení 0:32 Kanada chce zlegalizovat eutanazii pro lidi závislé na drogách. Aktivisté mluví o eugenice Kanada chce zlegalizovat eutanazii pro lidi závislé na drogách. Aktivisté mluví o eugenice

Zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi měly členské státy EU zapracovat do svých právních řádů s účinností od pondělí, přičemž směrnice neumožňuje po tomto termínu žádné přechodné období pro doprodej zásob.

Už dříve stát zakázal prodávat klasické cigarety s příchutěmi a ochucený tabák k ručnímu balení.

Jedním z hlavních důvodů zákazu je stoupající popularita těchto produktů, která souvisí s tím, že část lidí je nepovažuje za škodlivé. Zahřívaný tabák navíc oslovuje i mladé nekuřáky. Podle plicních lékařů má ale aerosol zahřívaného tabáku velmi podobné složení toxických látek jako cigaretový kouř. Obsahuje i prokazatelně karcinogenní, tedy rakovinotvorné látky.

Domů
Sdílet
Diskuse