Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eduard Starkbauer
23. října 2023 6:50
Čas čtení 0:32

Kanada chce zlegalizovat eutanazii pro lidi závislé na drogách. Aktivisté mluví o eugenice

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Zavedení novinky ještě může zabránit parlamentní výbor.

Kanada od března příštího roku zlegalizuje medicínsky asistované umírání pro lidi závislé na drogách. Mnozí aktivisté i uživatelé tento krok označují za „eugeniku“. Podle Vice News se zákon o lékařské pomoci při umírání, který je v Kanadě platný od roku 2016, rozšíří tak, aby umožnil eutanazii lidem, jejichž jediným důvodem je duševní nemoc vyplývající z užívání návykových látek.

6. srpna 2023 15:11 Čas čtení 0:52 V Kanadě bude nápis s varováním před riziky kouření na každé jednotlivé cigaretě V Kanadě bude nápis s varováním před riziky kouření na každé jednotlivé cigaretě

Zavedení novinky ještě může zabránit parlamentní výbor. Dnes mají Kanaďané nárok na asistované umírání jen v případě těžkého a nenapravitelného zdravotního stavu, jako je vážná nemoc nebo zdravotní postižení způsobující trvalé fyzické nebo psychické utrpení – s výjimkou právě duševních chorob.

Aktivisté v oblasti snižování negativních dopadů užívání drog se domnívají, že je mnohem důležitější prosazovat jiná opatření v oblasti veřejného zdraví, včetně lepší prevence předávkování, účinnější regulace či přístupu k bydlení a zaměstnání. Zdůrazňují také zlepšení léčby opioidními agonisty.

psychadelické drogy, výskum
Zdroj: Pexels/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse