Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lucie Kotvalová
23. října 2023 17:14
Čas čtení 1:00

Nerudová končí ve funkci vedoucí ústavu Mendelovy univerzity. Důvodem jsou neshody

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nerudová končí ve funkci vedoucí ústavu Mendelovy univerzity. Důvodem jsou neshody
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Ekonomka Danuše Nerudová rezignovala na funkci vedoucí Ústavu účetnictví a daní na Mendelově univerzitě. Důvodem jsou neshody s fakultou i politické ambice. Informaci přinesl Deník N.

Danuše Nerudová, ekonomka a neúspěšná kandidátka na českou prezidentku, podle Deníku N skončí ve funkci vedoucí Ústavu účetnictví a daní na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Podle média se rozhodla rezignovat kvůli neshodám s vedením fakulty. Na škole bude i nadále působit jako profesorka.

Provozně ekonomickou fakultu Mendelovy univerzity od 1. února vede Svatopluk Kapounek, který se k rezignaci Nerudové odmítl vyjádřit. Kapounek ve funkci nahradil Pavla Žufana, který rezignoval v prosinci 2022 v souvislosti s problémy, které škola řešila kolem svého doktorského studia. Ty řešila již od roku 2021, kdy byla Nerudová rektorkou.

23. října 2023 9:50 Čas čtení 1:14 Předpověď počasí na tento týden: Čekej neobvyklé teplo i déšť Předpověď počasí na tento týden: Čekej neobvyklé teplo i déšť

O co tehdy šlo? Provozně ekonomická fakulta přijala do doktorského programu vysoký počet studentů, nejčastěji z Německa a Rakouska – se zprostředkováním studia ovšem pomáhaly dvě agentury, které si za zprostředkování účtovaly násobek školného. 

Kroky fakulty proto podrobil kontrole Národní akreditační úřad. Jak připomíná Deník N, úřad nakonec dospěl k závěru, že univerzita nedokázala dostatečně kontrolovat kvalitu svých doktorských ekonomických programů. V důsledku tohoto závěru jí nakonec odebral institucionální akreditaci pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách.

Tyto problémy škola řešila především v období, kdy Nerudová kandidovala na post prezidentky. Jak píše Deník N, zveřejnění závěrů akreditačního úřadu tehdy vnímala jako součást předvolebního boje – stejnému médiu tehdy napsala, že se jedná o snahu dehonestovat její práci.

Politické ambice

Jako druhý důvod rezignace pak Nerudová uvedla i aspirace působit v politice – příští rok totiž bude kandidovat za hnutí STAN v evropských volbách. „Chci se soustředit na evropské volby a zásadní otázky spojené s naším členstvím v EU,“ vypověděla pro Deník N. 

Domů
Sdílet
Diskuse