Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
27. října 2023 6:46
Čas čtení 1:10

Hitem těhotných žen je pojídání placenty. Pomohly tomu Kardashianky, odbornictvo ale varuje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Hitem těhotných žen je pojídání placenty. Pomohly tomu Kardashianky, odbornictvo ale varuje
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran/volně k použití

Pojídání placenty se v USA stalo mainstreamem. Pomohly tomu celebrity v čele s herečkou Aliciou Silverstone nebo Kardashiankami.

Ženy, které konzumují placentu, byly dříve vnímány jako „ezo“ matky. Dnes už je ale všemu jinak. Na trhu existuje hned několik laboratoří, které z placenty vyrábí doplňky stravy, gummies nebo třeba také tinktury a balzámy.

Placenta žen by měla pomoci k udržení zdravého plodu, avšak odbornice a odborníci se shodují na tom, že blahodárné účinky na plod zatím nebyly ani potvrzeny, ani vyvráceny. Pojídání placenty se přesto minimálně v USA stalo mainstreamem.

26. října 2023 15:17 Čas čtení 1:12 Cena benzinu v Česku klesá! Kde natankuješ vůbec nejlevněji? Cena benzinu v Česku klesá! Kde natankuješ vůbec nejlevněji?

Placenta je dočasný orgán, skrze který k plodu putují živiny. Její konzumace údajně napomáhá tvorbě mateřského mléka, snižuje možnost propuknutí poporodní deprese a celkově pomáhá k uzdravení matky během šestinedělí. Mnoho žen z celého světa proto začalo během těhotenství placentu pojídat, v čele s herečkami Aliciou Silverstone, Mandy Moore a Kardashiankami.
 
„Celebrity opravdu pomohly tomu, aby se to stalo mainstreamem,“ míní Callie Landis, zakladatelka laboratorní společnosti Lancaster Placenta Company, která se zabývá výrobou placentových kapslí. „Díky nim se o tom přestalo mluvit jako o berličce pro přírodní ezo matky,“ dodala.
 
Zatím není jisté, zda má konzumace placenty reálný vliv na vývoj plodu či uzdravení maminky. Mluvčí sdružení gynekologů American College of Obstetrics and Gynecologists dokonce uvedla, že studie provedená v roce 2017 zjistila, že neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že by placenta měla nějaký klinický přínos. Po jejím požití ve formě kapslí prý v těle ženy žádné živiny ani hormony nezůstanou.
 
Toto odvětví tak v současné chvíli spoléhá pouze na neoficiální důkazy, stejně jako většina dalších wellness trendů, za kterými stojí pouze nadšení konzumenti a konzumentky. „Je to těžké téma, protože neexistuje dostatek výzkumů, které by to prokázaly tak či onak,“ uvedla Juliane Corona, zakladatelka společnosti Mommy Made Encapsulation. „Ženám říkám, že v životě neexistuje žádná záruka, ale pokud jim to pomůže během těžkých dnů, tak je to dobrá věc,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse