Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
28. října 2023 18:21
Čas čtení 0:41

Petr Pavel jmenoval 16 nových generálů. Kdo mezi nimi je?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel jmenoval 16 nových generálů. Kdo mezi nimi je?
Zdroj: Refresher

Bývalý voják a současný prezident Petr Pavel dnes v poledne u příležitosti ceremonií ke 28. říjnu povýšil 16 mužů do generálských hodností. Sám odešel do výslužby v hodnosti armádního generála.

V sobotu 28. října si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu. Uctít památku padlých československých vojáků na Vítkově byl i prezident Petr Pavel. Ten se poté přemístil k Masarykově soše na Hradčanském náměstí a na Pražský hrad, kde povýšil 16 mužů do generálských hodností.

„V minulosti jsem měl několikrát příležitost stát na vaší straně, a proto vím, co všechno to obnáší, než se člověk k této události dostane,“ citují Novinky.cz prezidenta Pavla.

28. října 2023 15:06 Čas čtení 1:04 VIDEO: Prezident Pavel při pietní akci trefil vojáka praporem do hlavy. „Podcenil jsem hmotnost,“ omluvil se (Aktualizováno) VIDEO: Prezident Pavel při pietní akci trefil vojáka praporem do hlavy. „Podcenil jsem hmotnost,“ omluvil se (Aktualizováno)

Do pozice generálmajora prezident povýšil ředitele sekce logistiky Ministerstva obrany ČR Roberta Bieleného a velitele Velitelství pro operace Armády ČR Václava Vlčka.

Mezi jmenovanými generály jsou třeba bývalý šéf zpravodajských operací BIS Petr Špaček, první zástupce ředitele Generálního ředitelství cel David Chovanec, náčelník Vojenské policie Jiří Roček, ředitel pražských policistů Petr Matějček a náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Petr Ošlejšek. „Očekává se od vás, že budete dávat i rady, které nebudou vždy vyžádané a které se nemusí vždy líbit,“ poznamenal prezident.

Oslavy 28. října pro prezidenta vrcholí večer, kdy podle vedoucí prezidentské kanceláře Jany Vohralíkové předá přes 60 vyznamenání.

Domů
Sdílet
Diskuse