Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
28. října 2023 21:12
Čas čtení 1:29

Prezident Pavel rozdal vyznamenání. Řád bílého lva dostali Schwarzenberg či Pithart, oceněna byla i Marta Kubišová

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Pavel rozdal vyznamenání. Řád bílého lva dostali Schwarzenberg či Pithart, oceněna byla i Marta Kubišová
Zdroj: TASR/AP

Prezident Petr Pavel v sobotu poprvé předával státní vyznamenání.

Právníkům, politikům a vojákům dnes udělil prezident Petr Pavel nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Obdrželi ho bývalý předseda vlády a Senátu a právník Petr Pithart, donedávna předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Poslední jmenovaný si vyznamenání nemohl ve Vladislavském sále Pražského hradu převzít osobně kvůli pobytu v nemocnici, zastoupil ho syn Jan.

Pavel vyznamenal také in memoriam Karla Mareše, prvního velitele 311. československé bombardovací perutě RAF, který byl později perzekvován komunistickým režimem. Vyznamenáni byli také in memoriam československý voják a sokolský cvičitel František Pecháček, jenž byl členem odbojového hnutí Obec sokolská a byl popraven v koncentračním táboře Mauthausen, a slovenský politik a diplomat Milan Rastislav Štefánik. 

28. října 2023 15:06 Čas čtení 1:04 VIDEO: Prezident Pavel při pietní akci trefil vojáka praporem do hlavy. „Podcenil jsem hmotnost,“ omluvil se (Aktualizováno) VIDEO: Prezident Pavel při pietní akci trefil vojáka praporem do hlavy. „Podcenil jsem hmotnost,“ omluvil se (Aktualizováno)

Oceněna byla i Marta Kubišová

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, dnes prezident udělil katolickému knězi a filozofovi Tomáši Halíkovi či Zdeně Mašínové, sestře členů odbojové skupiny bratří Mašínů, které se Pavel v souladu se svými dřívějšími vyjádřeními rozhodl nevyznamenat. Řád TGM první třídy obdrželi také zpěvačka Marta Kubišová, in memoriam filozof Jan Sokol, spisovatel a bývalý politik Milan Uhde a lidskoprávní a politická aktivistka a signatářka Charty 77 Jarmila Stibicová.

Řád TGM druhé třídy obdrželi socioložka, bioložka a environmentalistka Hana Librová, občanský aktivista a dřívější vysokoškolský pedagog a politik Jan Šolc a zakladatel a dlouhodobý ředitel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký.

Kdo dostal medaile Za hrdinství?

Medaili Za hrdinství při dnešním slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě udělil prezident Petr Pavel několika vojenským pilotům, mimo jiné Jiřímu Pavlu Kafkovi, poslednímu žijícímu českému letci, který za druhé světové války působil v 311. československé bombardovací peruti RAF. Stejné vyznamenání obdrželi dva policisté, hasič a zachránce dvouleté holčičky, která vypadla z okna do řeky. Celkem Pavel ocenil medailí Za hrdinství osm osobností.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Polovina oceněných jsou vojenští letci. Kromě Kafky byli in memoriam za hrdinství v boji vyznamenáni piloti 311. perutě RAF Josef Bernat, Oldřich Doležal a pilot 310. stíhací perutě Stanislav Zimprich.

Druhou polovinu medailí Za hrdinství udělil Pavel za záchranu života či životů. Medaili obdržel hasič Pavel Farka z Jihočeského kraje, který zachránil život těžce zraněnému motocyklistovi, a policisté Martin Salay a Jiří Štěpánek, kteří pomohli několika lidem při evakuaci hořící ubytovny v Táboře. Ocenění získal také Petr Jirout, jenž zachránil život dvouleté holčičce, která vypadla z okna do řeky Chrudimky.

Domů
Sdílet
Diskuse