Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová TASR
30. října 2023 9:02
Čas čtení 1:33

Izrael zaútočil na vojenskou infrastrukturu v Sýrii a Libanonu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izrael zaútočil na vojenskou infrastrukturu v Sýrii a Libanonu
Zdroj: TASR/AP

Aktuální konflikt na Blízkém východě trvá už 24 dnů, shrnujeme dění posledních hodin.

Izraelská armáda v noci na pondělí oznámila, že zahájila odvetné útoky na vojenskou infrastrukturu na syrském území. Z ní byly nedávno zahájeny útoky na Izrael. Další podrobnosti armáda neuvedla. Podle izraelských médií útok zasáhl okolí provincie Dar'á na jihu Sýrie. Izrael v neděli večer zaútočil také na libanonské území, na kterém zasáhl vojenskou infrastrukturu Hizballáhu.

Shrnujeme aktuální dění

Hranice mezi Izraelem a Libanonem je od vypuknutí konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás dějištěm prakticky každodenních přestřelek, které si na obou stranách vyžádaly mrtvé. Izraelské síly a Íránem podporované hnutí Hizballáh, které ovládá jižní Libanon, po sobě střílejí.

28. října 2023 11:00 Čas čtení 5:47 Vražda, předávkování i nemoc: Těchto 10 herců a hereček zemřelo ještě před třicítkou Vražda, předávkování i nemoc: Těchto 10 herců a hereček zemřelo ještě před třicítkou

Tiskový mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari na sociální síti X zveřejnil video z útoku na libanonské hnutí Hizballáh. „Mezi cíle, které IDF zasáhly, patří infrastruktury pro řízení terorismu a vojenské infrastruktury organizace,“ napsal

Jordánsko požádalo Spojené státy o rozmístění baterií systému protivzdušné obrany Patriot na svém území. Chce tak posílit svou obranu v době zvýšeného napětí na Blízkém východě.

Boje mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás trvají už 24 dní. Hamás 7. října zahájil rozsáhlé raketové útoky, členové hnutí také pronikli přes hranice. Izrael odpověděl masivními leteckými a dělostřeleckými útoky na Gazu. Rostoucí počet obětí vyvolal intenzivní reakce mezinárodního společenství.

27. října 2023 16:58 Čas čtení 1:54 Bella Hadid se vyjádřila k Hamásu a Izraeli. Chodí mi výhrůžky smrtí, říká modelka s palestinskými kořeny Bella Hadid se vyjádřila k Hamásu a Izraeli. Chodí mi výhrůžky smrtí, říká modelka s palestinskými kořeny

Vysoký představitel Hamásu v neděli vyzval Egypt, aby podnikl rozhodné kroky k urychlení přísunu pomoci do Pásma Gazy. Ten samý den se do Pásma přes hraniční přechod s Egyptem dostalo 33 kamionů s humanitární pomocí. Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) se jedná o největší dodávku humanitární pomoci od 21. října, kdy byly dodávky pomoci z Egypta přes přechod Rafáh obnoveny. Úřad upřesnil, že od té doby do Gazy vjelo celkem 117 nákladních aut s pomocí.

Americký vládní úředník, který si přál zůstat v anonymitě, řekl médiím, že Izrael souhlasí s tím, aby bylo do Gazy vpuštěno 100 kamionů s pomocí denně. Země se ale negativně staví proti dodávkám pohonných hmot. Obává se, že by je Hamás použil k výrobě výbušnin a zbraní.

Izraelské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance v Tel Avivu Anatolije Viktorova, aby vyjádřilo svůj nesouhlas s návštěvou zástupců palestinského militantního hnutí Hamás v Moskvě.

Domů
Sdílet
Diskuse