Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. října 2023 16:17
Čas čtení 1:03

Do Evropy dorazí bouře Ciarán. Kdy a jak ji pocítí Česko?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Do Evropy dorazí bouře Ciarán. Kdy a jak ji pocítí Česko?
Zdroj: TASR/AP

Bouře přichází jen pár dní poté, co se řada oblastí ve Spojeném království potýkala se záplavami.

Ve čtvrtek ráno dorazí k Britským ostrovům hluboká tlaková níže pojmenovaná Ciarán, která do jižní Anglie a Walesu přinese silný vítr a vydatný déšť. Tamní meteorologové varovali před záplavami, jejichž riziko zvyšuje hlavně nasycená půda způsobená přetrvávajícím vlhkým počasím. Projevy bouře ucítí i Česko.

V Británii hrozí záplavy. Co čeká Česko?

„Přechod tlakové níže bude v jižní Anglii a ve Walesu a také ve francouzské Bretani doprovázet velmi silný vítr o rychlosti v nárazech až 130 kilometrů v hodině na jižním pobřeží (v exponovaných místech ojediněle až 140 kilometrů v hodině). Ve vnitrozemí jsou předpokládány nejvyšší nárazy mezi 80–90 kilometry za hodinu,“ informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

29. října 2023 6:00 Čas čtení 5:26 Vykrmím tě, abys byla co největší. Feederismus jako neškodný fetiš, nebo forma zneužívání? Vykrmím tě, abys byla co největší. Feederismus jako neškodný fetiš, nebo forma zneužívání?

Bouři bude provázet také silný déšť, který na velké území jižní a západní Anglie a Walesu přinese 20 až 25 milimetrů srážek. Ve výše položených oblastech by to mohlo být 40 až 60 milimetrů. Britská Agentura pro životní prostředí vyzvala veřejnost k opatrnosti zejména na pobřežních stezkách a promenádách. Varovala také před projížděním záplavovou vodou.

Některé části Velké Británie se se záplavami potýkaly během uplynulého víkendu. V Hastingsu ve východním Sussexu bylo evakuováno nákupní centrum poté, co voda zaplavila jeden z jeho vchodů. V neděli se pod vodou ocitl karavanový park v Bognor Regis.

Projevy bouře Ciarán pocítí i Česko, a to ve formě silného jihovýchodního větru, který bude zesilovat zejména ve východní polovině území, později ve čtvrtek a v noci na pátek. „Maximální nárazy větru by se měly pohybovat mezi 55 až 70 kilometry za hodinu, ve vyšších a horských polohách kolem 90 kilometrů za hodinu,“ uvedl ČHMÚ s tím, že předpověď se bude dle situace upřesňovat.

26. října 2023 8:00 Čas čtení 0:29 KVÍZ: Nových sedm divů světa budí údiv i kontroverze. Co o nich (ne)víš? KVÍZ: Nových sedm divů světa budí údiv i kontroverze. Co o nich (ne)víš?
Domů
Sdílet
Diskuse