Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. listopadu 2023 v 18:30
Čas čtení 0:46

Na Evropu se žene extrémní bouře. Přinese silný vítr, záplavy i tornáda

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Evropu se žene extrémní bouře. Přinese silný vítr, záplavy i tornáda
Zdroj: Pexels/Dmitry Zloskiy/volně k užití

V noci na čtvrtek zasáhne pobřeží severní Francie, Benelux a jih Spojeného království bouře Ciarán. V oblasti se očekávají velmi silné srážky a vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti až 150 kilometrů za hodinu.

Bouře nejprve po půlnoci zasáhne západní pobřeží Bretaně a Cornwall, následně bude postupovat středem průlivu La Manche směrem k Beneluxu. Během čtvrtka by měla bouře postupně slábnout, informoval Český meteorologický ústav na sociální síti X.

Meteorologové varují zejména před silným větrem, který bude v nárazech dosahovat rychlosti až 150 kilometrů v hodině. Na ostrovech Jersey a Guernsey ležících v kanálu La Manche mohou nárazy dosáhnout až 180 kilometrů v hodině.

Očekávají se záplavy i tornáda

Kromě větru s sebou bouře přinese také vydatné srážky. Zejména obyvatelé Spojeného království se musí připravit na možné lokální záplavy. Například východ Skotska během října zaznamenal nejvyšší množství srážek v historii měření, bouře Ciarán tak může tamní situaci ještě zhoršit. 

30. října 2023 v 16:17 Čas čtení 1:03 Do Evropy dorazí bouře Ciarán. Kdy a jak ji pocítí Česko? Do Evropy dorazí bouře Ciarán. Kdy a jak ji pocítí Česko?

Některé předpovědi naznačují, že na území Francie může vlivem silného větru místy dojít i k přerušení dodávek elektrické energie. Ve střední části země není během noci vyloučen ani vznik tornád. 

Domů
Sdílet
Diskuse