Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová TASR
2. listopadu 2023 15:32
Čas čtení 0:41

Počet obětí v Pásmu Gazy se vyšplhal na 9 000, víc než třetina mrtvých jsou děti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Počet obětí v Pásmu Gazy se vyšplhal na 9 000, víc než třetina mrtvých jsou děti
Zdroj: TASR/AP/Fatima Shbair

Od útoku Hamásu na Izrael uběhl už skoro měsíc. Největší boje se přesunuly do Pásma Gazy.

Válka začala 7. října masivním útokem teroristického hnutí Hamás, které na Izrael zaútočilo z Pásma Gazy. Teroristické hnutí zabilo kolem 1 400 lidí a dalších 230 uneslo jako rukojmí. Izrael na útok zareagoval intenzivním bombardováním Pásma Gazy s jediným cílem – zlikvidovat Hamás.

Podle Ministerstva zdravotnictví v palestinském Pásmu Gazy si útoky izraelských vojsk vyžádaly již 9 061 obětí. Více než třetina z toho byly děti. Zraněno bylo dalších 32 000 lidí. 

2. listopadu 2023 13:47 Čas čtení 0:41 MAPA: Vzdělávací neúspěšnost ohrožuje mnoho obcí Česka. Je mezi nimi i ta tvoje? MAPA: Vzdělávací neúspěšnost ohrožuje mnoho obcí Česka. Je mezi nimi i ta tvoje?

Pásmo Gazy hlásí nedostatek potřebné zdravotnické péče. Celkem 16 nemocnic ze 35 již nedokáže poskytovat léčbu, a to kvůli nedostatku paliva do generátorů. Zbývající nemocnice prý zase pacientům a pacientkám zvládají poskytovat pouze velmi omezenou péči. 

Gaza
Zdroj: TASR/AP

Izrael Gazu odřízl od dodávek paliva, elektřiny i pitné vody. Přitom právě palivo je pro tamní nemocnice stěžejní. Potřebují jej pro výrobu elektrické energie, bez které nemohou nemocniční generátory fungovat. 

Izrael však nechce ustoupit. Obává se, že Hamás by mohl dodávky paliva zneužít k vojenským účelům. Používá je totiž pro generátory, které slouží k odvětrávání systému podzemních tunelů, odkud by palestinští bojovníci mohli útočit na izraelské vojáky. 

19. října 2023 15:41 Čas čtení 2:24 Yaru a příběh její palestinské rodiny vystřihli z reportáže na ČT. Zeptali jsme se, o čem mluvila Yaru a příběh její palestinské rodiny vystřihli z reportáže na ČT. Zeptali jsme se, o čem mluvila
Domů
Sdílet
Diskuse