Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
14. listopadu 2023 10:47
Čas čtení 0:31

ŽIVĚ: Na Islandu došlo k evakuaci občanů kvůli hrozící erupci. Obavy vyvolávají i další sopky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
ŽIVĚ: Na Islandu došlo k evakuaci občanů kvůli hrozící erupci. Obavy vyvolávají i další sopky
Zdroj: Wikimedia Commons / Autor: Bjoertvedt – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Více než tři tisíce obyvatel městečka Grindavík na jihozápadě Islandu dostalo pokyn k evakuaci kvůli hrozící erupci jedné z tamních sopek. Situaci lze sledovat pomocí živého feedu.

Oblastí poloostrova Reykjanes, na kterém Grindavík leží, otřáslo v posledních týdnech několik tisíc zemětřesení, kvůli kterým tamní úřady uzavřely i turisticky populární geotermální lázně Modrá laguna. Zvýšený počet otřesů může značit začínající erupci tamní sopky Fagradalsfjall, informovala stanice ČT24.

Seizmická aktivita posledních dní podle dostupných fotografií poškodila ostrovní infrastrukturu včetně silnic. Podle Islandského meteorologického úřadu (IMO) se pod zemí nachází velké množství magmatu, které se v blízké době může dostat na povrch. 

Policejní páska blokuje silnici, na které jsou stopy po seizmické aktivitě v islandském městě Grindavík.
Policejní páska blokuje silnici, na které jsou stopy po seizmické aktivitě v islandském městě Grindavík. Zdroj: FOTO TASR/AP

Na YouTube se mezitím objevilo živé vysílání, které přenáší aktuální záběry okolí města Grindavík včetně sopky Fagradalsfjall.

Soptí to po celém světě

Islandský Grindavík však není jediným místem, kde v posledních dnech dochází ke zvýšené seizmické aktivitě. Například italská Etna v neděli večer chrlila lávu do nebývalé výše pěti kilometrů. Mraky prachu byly v pondělí vidět i nad vrcholem mexické sopky Popocatépetl. 

Domů
Sdílet
Diskuse