Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
14. listopadu 2023 15:46
Čas čtení 1:22

Vařil, pekl a měl halušky. Kuchař pokořil šílený rekord, riskoval přitom vlastní zdraví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vařil, pekl a měl halušky. Kuchař pokořil šílený rekord, riskoval přitom vlastní zdraví
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Irskému šéfkuchaři se povedlo během krátké doby překonat hned dva světové rekordy. Nejprve totiž skoro 120 hodin v kuse vařil a pak téměř dva dny bez zastavení pekl. Mezi oběma rekordy měl navíc pouze jeden den volna.

Šéfkuchař Alan Fisher pochází z Irska, ale pracuje v Japonsku ve městě Macue, kde od roku 2008 provozuje irskou restauraci Kyojin Stewhouse. Kvůli pandemii se však dostal do finančních potíží, kdy nevěděl, jak se se situací vypořádat. Jedním z možných východisek se tak stalo právě pokoření šíleného rekordu.

14. listopadu 2023 12:47 Čas čtení 0:40 ŽEBŘÍČEK: V těchto evropských městech si můžeš koupit nejlevnější pivo. Češi mají smůlu ŽEBŘÍČEK: V těchto evropských městech si můžeš koupit nejlevnější pivo. Češi mají smůlu

Fisher překonal rekord tím, že nejprve 119 hodin a 57 minut v kuse vařil a pak 47 hodin a 21 minut pekl. Náročné prý ale nebylo jen samotné vaření a pečení, ale i příprava na pokus o přepsání rekordu, především ve smyslu spotřeby jídla, které zhotovil. 


„Všechno musí sníst lidé. Můj pokus mohl být úspěšný pouze tehdy, kdyby za mnou lidé v Macue stáli a tuto výzvu podpořili,“ podotknul Fisher. 


Při vaření se přitom potýkal s mnoha problémy, především s bolestí zad, únavou a ospalostí. „Během tohoto kuchařského maratonu jsem ručně oloupal 300 kilogramů brambor. První dny jsem se na to těšil, protože jsem se u toho mohl posadit.“


„Ke konci se mě ale začala zmocňovat únava a při loupání pro mě bylo stále obtížnější zůstat bdělý. Rytmus loupání mě hypnotizoval. Předposlední den jsem měl i jednu halucinaci. V jeden moment jsem se otočil a požádal, aby mi někdo něco podal, jako to dělám obvykle. Pak jsem si ale uvědomil, že tam nikdo není,“ dodal irský kuchař. 


„Dostal jsem se však do bodu, kdy jsem to nemohl vzdát. Reprezentoval jsem sám sebe, svoji rodinu, irskou kuchyni a prostřednictvím těchto pokusů jsem sdílel náš příběh. A jak šel čas, lidé v Macue mě stále více podporovali. Jako kdyby mě tato komunita vzdálená devět tisíc kilometrů od mého domova adoptovala. Nebyla jiná možnost než vytrvat,“ líčil Fisher.

14. listopadu 2023 8:14 Čas čtení 0:58 Česko-slovenský Breaking Bad. Rodinný gang pěstoval marihuanu, pracovaly v něm tři generace Česko-slovenský Breaking Bad. Rodinný gang pěstoval marihuanu, pracovaly v něm tři generace

Během pěti dnů vaření a dvou dnů nepřetržitého pečení nakonec připravil 357 kilogramů chleba a 590 kilo všemožných pokrmů. Konkrétně šlo o 3 360 porcí jídla sestávajících ze 32 receptů.

Domů
Sdílet
Diskuse