Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ondřej Mrázek ČTK
24. listopadu 2023 16:49
Čas čtení 0:50

Chystáš se dělat řidičák? Přečti si, jaké změny v testech tě čekají

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Do testů pro žadatele o řidičský průkaz přibude přes 50 otázek. Budou zaměřené na bezpečnou jízdu či novinky v souvislosti se změnami silničního zákona.

Oslavil*a jsi čerstvě 18. narozeniny a nemůžeš se dočkat, až nastoupíš do autoškoly a získáš řidičák? Pak by tě měly zajímat novinky, které zazněly na valné hromadě Asociace autoškol ČR v návaznosti na změny silničního řádu, jež vejdou v platnost příštím rokem.

24. listopadu 2023 9:31 Čas čtení 0:35 Do centra Prahy už si v noci autem nezajedeš. Radnice zavedla nové omezení a bude vybírat pokuty Do centra Prahy už si v noci autem nezajedeš. Radnice zavedla nové omezení a bude vybírat pokuty

Ministerstvo dopravy zveřejní v průběhu ledna přes 50 nových testových otázek, které se budou týkat například bezpečné jízdy, nových značek nebo sdílených zón. Na rozdíl od předchozích balíků nových otázek ale nemají jednotné tematické zaměření.

„Plánujeme, že se tam objeví zhruba 35 statických otázek a těch dynamických tam bude až kolem 20,“ uvedl Milan Janda za Ministerstvo dopravy z odboru agend řidičů. Testové otázky ministerstvo postupně přidává poslední dva roky, za tu dobu jejich počet narostl ze zhruba 850 na více než 1000.

autoškola
Zdroj: TASR/Pavol Zachar


Příkladem budiž například značka bezpečný odstup. Ministerstvo od ledna kompletně mění význam tohoto značení a zaměřuje se na pravidlo dvou vteřin. Cílem tedy je, aby otázka spojená s touto značkou mladým řidičům od začátku vštěpovala nové znění.

4. října 2023 8:30 Čas čtení 0:19 KVÍZ: Zvládneš nové otázky z autoškoly? Otestuj se, jestli bys dostal*a řidičák KVÍZ: Zvládneš nové otázky z autoškoly? Otestuj se, jestli bys dostal*a řidičák

Otázky podle Jandy budou reagovat i na to, jak ve vozech přibývá různých asistentů řízení. „Myslím, že řada nejen začínajících řidičů, ale i současných řidičů neví, co se děje, když se rozsvítí nějaký asistent nebo sdělovač. Co to vlastně znamená a jak by se měli vůbec zachovat,“ dodal Janda.

Anketa:
Měly by testy v autoškolách být přísnější?
Ano, povede to k bezpečnějším silnicím.
Ne, důležitá je samotná praxe.
Ano, povede to k bezpečnějším silnicím.
22 %
Ne, důležitá je samotná praxe.
78 %
Domů
Sdílet
Diskuse