Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
27. listopadu 2023 9:09
Čas čtení 1:06

Začala stávka škol. Jak dlouho potrvá a které jsou zavřené?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začala stávka škol. Jak dlouho potrvá a které jsou zavřené?
Zdroj: Unsplash / Feliphe Schiarolli

Na pondělí 27. listopadu svolaly odbory stávku. Důvodem jsou chystané škrty ve školství.

Stávku vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. Ten považuje za cíl především zajištění, aby platy nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024 neklesly. Snížení platů by podle něj mělo negativní dopad na kvalitu vzdělávání. Na jeden den tak přeruší práci, některé školy jen omezí provoz, jiné zůstanou v pondělí zavřené. Aktuální přehled zavřených škol najdeš na mapě níže.

Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly půjde o největší protest, jaký Česko zažilo. Řekl to v pořadu Týden v politice na České televizi.

K celodenní stávce se plánuje připojit téměř sedmdesát procent základních, středních i mateřských škol. Výuka i doprava by tak mohly být přerušeny v řadě oblastí Česka. Zapojí se i stovky firem z průmyslu, ty plánují hodinovou stávku. Dle ČT24 se může jednat až o miliony zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se třeba výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny.

„Jsem přesvědčen, že skutečnou příčinou aktuální neshody je před lety nastavený způsob financování českého školství. Jeho principy, formulované mezi lety 2016 a 2018, umožnily rychlé zvyšování počtu nových pracovních míst učitelů a dalších pedagogických pracovníků,“ napsal ve svém prohlášení ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

26. listopadu 2023 18:00 Čas čtení 2:09 Konec bakalářek v Česku? Univerzity nám řekly, zda kvůli AI zruší písemné práce Konec bakalářek v Česku? Univerzity nám řekly, zda kvůli AI zruší písemné práce

Z vyjádření zástupců vlády zatím vyplývá, že s požadavky odborů zásadně nesouhlasí a k nějaké názorové shodě se tak zatím neschyluje. Ačkoliv tedy stávka potrvá pouhý den, není vyloučeno, že se v budoucnu učitelé a učitelky a s  nimi i řada dalších opět neozvou.

Domů
Sdílet
Diskuse