Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
27. listopadu 2023 10:15
Čas čtení 0:36

Stávka očima ředitelky mateřské školy: Uklízečky nemají ani 19 tisíc hrubého

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stávka očima ředitelky mateřské školy: Uklízečky nemají ani 19 tisíc hrubého
Zdroj: TASR – František Iván

Všichni zaměstnanci plzeňské 38. mateřské školy se dnes zapojí do stávky učitelů. Ředitelka Irena Cholinská popsala, proč tomu tak je.

Pokud dojde ke snížení platů nepedagogických pracovníků, proti čemuž dnes nejen učitelé mateřských, základních i středních škol bojují, hrozí, že školka přijde o důležité zaměstnankyně. „K dětem nemůžu vzít jen tak někoho z ulice, ale potřebuji kvalitního a spolehlivého člověka,“ zdůraznila serveru Novinky.cz Cholinská. „Myslím si, že situace už je neudržitelná,“ dodala.

27. listopadu 2023 9:09 Čas čtení 1:06 Začala stávka škol. Jak dlouho potrvá a které jsou zavřené? Začala stávka škol. Jak dlouho potrvá a které jsou zavřené?

Jejich práce je mnohem náročnější, než se může zdát. „Když jdou s dětmi ven, pomáhám s oblékáním. Pokud se někdo pozvrací, počurá nebo pláče, taky přispěchám. Jsme tady jako rodina,“ popisuje uklízečka Jaroslava Horynová. Její kolegyně Hana Benešová je zároveň také školnicí.

„Abych vše finančně utáhla, mám ještě po večerech brigádu. Nechci práci pustit, je moc fajn, i když špatně placená,“ řekla Benešová. Uklízečka s dlouholetou praxí má za plný úvazek necelých 18 tisíc korun hrubého. Kuchařka 23 510 korun.

„Snažím se jim dát alespoň malý osobní příplatek, ale musí mi na to zbýt peníze v rozpočtu,“ dodala ředitelka.

Domů
Sdílet
Diskuse