Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
28. listopadu 2023 6:36
Čas čtení 0:58

Výstraha: Pozor na závěje, sněhové jazyky a náledí!

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výstraha: Pozor na závěje, sněhové jazyky a náledí!
Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Na celém území Česka během noci na úterý napadne minimálně dva až 10 centimetrů sněhu, na horách se může jednat až o 15 centimetrů. Výstrahy s nízkým až vysokým stupněm nebezpečí týkající se třeba závějí čekají Česko od pondělní noci do středečního dne.

„V nižších polohách bude padat mokrý sníh nebo i sníh s deštěm. Na východě bude sněžit s menší intenzitou a toto množství sněhu napadne během noci a úterního dne,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na platformě X.

Sněhové závěje a jazyky

S napadaným sněhem se pojí komplikace. Jednou z nich jsou sněhové závěje nebo jazyky. Český hydrometeorologický ústav na svém webu varuje, že se tyto úkazy mohou objevit od úterních tří hodin odpoledne do středeční půlnoci v polohách s nadmořskou výškou nad 600 metrů.

Na pozoru by se měli mít především obyvatelé žijící u hranice s Polskem, některé vozovky kvůli nim mohou být totiž dokonce nesjízdné. Pokud se rozhodneš někam jet autem, tak si nezapomeň zimní výbavu, jako jsou sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

27. listopadu 2023 16:32 Čas čtení 0:30 Lyžařská sezóna se rozjíždí! Podívej se, které centrum otevře už příští týden Lyžařská sezóna se rozjíždí! Podívej se, které centrum otevře už příští týden

Náledí

Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude po celém Česku od úterních tří hodin odpoledne do středečních devíti ráno vytvářet náledí. Český hydrometeorologický ústav v souvislosti s tím doporučuje: „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.“

Domů
Sdílet
Diskuse