Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
1. prosince 2023 v 7:02
Čas čtení 0:40

Mapa zapomenutých pozemků a domů v Česku: Nepatří ti některý z nich? Mají velkou cenu, brzy propadnou státu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa zapomenutých pozemků a domů v Česku: Nepatří ti některý z nich? Mají velkou cenu, brzy propadnou státu
Zdroj: Unsplash / Peter Herrmann/volně k užití

Přes sto tisíc nemovitostí s nejasným majitelem či majitelkou propadne na konci roku státu. Zkontroluj si, jestli ti některá náhodou nepatří.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se snaží dohledat majitele a majitelky pozemků a nemovitostí po celé republice a vyzývá veřejnost, aby své potenciální vlastnictví zkontrolovala. Dvakrát ročně aktualizuje seznam. Vlastníci mají čas přihlásit se do konce roku 2023. Přes sto tisíc pozemků a staveb pak dle nového zákona propadne státu.

„Doporučuji proto každému podívat se na tento seznam, zda náhodou jemu nebo jeho předkům nepatří nějaká nemovitost, o které dosud nevěděli,“ vyzvala už dříve generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Nemovitosti tvoří hlavně pozemky jako orná půda, cesty, lesy nebo louky, ale také rodinné či bytové domy a garáže. Většinou jde o zapomenuté dědictví.

Ověř si, zda nevlastníš nějaký pozemek nebo stavbu. Zjistit to můžeš na webu ÚZSVM, jednodušší přehled pak nabízí také server Česká země.

V případě nálezu majetku se obrať na obecní úřad v místě, kde pozemek leží. Aby ti mohlo být uznané vlastnické právo, je třeba doručit dokumenty jako rodný, oddací nebo úmrtní list a podobně. Kompletní manuál se všemi podrobnostmi najdeš tady.

Domů
Sdílet
Diskuse