Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. prosince 2023 v 15:11
Čas čtení 0:34

Na obloze se objevil tajemný druh polární záře. Stojí za ním Elon Musk

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na obloze se objevil tajemný druh polární záře. Stojí za ním Elon Musk
Zdroj: McDonald Observatory

Američtí astronomové vyjádřili znepokojení nad neobvyklými nebeskými úkazy, které svým vzhledem připomínají polární záři. Jejich původ je však úplně jiný.

Fotografii nebeského jevu zveřejnila na svém facebooku observatoř McDonald spadající pod University of Texas. Jevy mají kulatý tvar a zářivě červenou barvu. Na nebi jsou viditelné pouhým okem a doba jejich trvání činí až deset minut.

Jak informuje server TN.cz, nebeské jevy ve skutečnosti pocházejí z vesmírných raket Falcon 9 společnosti SpaceX, kterou vlastní miliardář Elon Musk. Podle texaské observatoře rakety ve vesmíru zažehávají motor, aby se dostaly z oběžné dráhy zpět na Zemi. Při svém sestupu vytvářejí díru v ionosféře, která vydává červenou záři.

Záře mohou mít dopad na vědeckou práci

Vzhledem k tomu, že ionosférické díry jsou velmi jasné, se astronomové obávají jejich vlivu na vědeckou práci či rádiovou komunikaci. „Četnost těchto červených oblaků by se mohla zvýšit, protože SpaceX bude v budoucnu startovat rakety sčastěji. Jejich dopad na astronomickou vědu se stále vyhodnocuje,“ vysvětluje Stephen Hummel, který je autorem zveřejněného snímku. 

Domů
Sdílet
Diskuse