Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
5. prosince 2023 13:34
Čas čtení 0:41

Bývalý zaměstnanec Tesly varuje před autopilotem. AI není připravena na běžný provoz

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bývalý zaměstnanec Tesly varuje před autopilotem. AI není připravena na běžný provoz
Zdroj: Unsplash/Milan Csizmadia/volně k užití

Samořídící automobily nejsou dostatečně bezpečné na to, aby se mohly účastnit běžného provozu, varuje bývalý zaměstnanec Tesly.

S varováním přišel pro BBC bývalý zaměstnanec firmy Lukasz Krupski. Zároveň zveřejnil stížnosti zákazníků na brzdový a samořídící software Tesly německým novinám Handelsblatt. Jeho pokusy řešit vše interně byly údajně ignorovány.

5. prosince 2023 11:32 Čas čtení 0:37 Letadlo s českými občany se zaseklo v Dubaji. Ti si nedobrovolně prodloužili pobyt v cizí zemi Letadlo s českými občany se zaseklo v Dubaji. Ti si nedobrovolně prodloužili pobyt v cizí zemi

Elon Musk na síti X (dříve Twitter) v sobotu oznámil, že Tesla má zatím nejlepší umělou inteligenci na světě. Tomu Krupski oponuje a poznamenává, že například funkce autopilota zahrnuje asistované řízení a parkování, ale navzdory svému názvu stále vyžaduje někoho na sedadle řidiče s rukama na volantu. „Nemyslím si, že hardware a software jsou připraveny,“ řekl.

Krupski prohlásil, že se cítí povinen podělit se o to, co objevil, s úřady pro ochranu údajů. Americké ministerstvo spravedlnosti od ledna vyšetřuje Teslu kvůli jejím tvrzením týkajícím se funkcí asistovaného řízení. Společnost také čelila podobným otázkám ohledně svého autopilota od dalších agentur, včetně Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu.

Krupski dále v rozhovoru řekl, že posledních šest měsíců a zkušenost s pozicí whistleblowera byly děsivé. „V noci skoro nespím,“ dodal. Jeho činy ale již byly oceněny například cenou Blueprint for Free Speech Whistleblowing Prize.

Domů
Sdílet
Diskuse